54 джипита в Смолян се включиха в протеста

Джипитата в Смолян обявиха еднодневен ефективен протест във вторник в подкрепа на исканията на гилдията им. Те настояват за диалог със съсловието им. Снимка: Петя Гайдарова

54 общопрактикуващи лекари се включиха във вторник в ефективен еднодневен протест в Смолянска област срещу реформите в здравеопазването. Това обяви на протестно събрание на джипитата в болницата в Смолян областният им лидер д-р Снежана Бакърова.

В еднодневния протест се включват 98 % от членовете на Сдружението на общопрактикуващите лекари от всички общини в региона, заяви тя. Протестиращите лекари са обявили на вратите на кабинетите си протестните действия. Бакърова заяви, че джипитата са против административното налагане на промени, с които не са съгласни, тъй като са в ущърб на пациентите. И не настояват за оставка, а за диалог със съсловието им, за да се излезе от нормативния хаос.

"Ние искаме да опровергаем публичните подхвърляния, че искаме само пари, ние искаме промяна.Ние сме тук, за да изразим несъгласието си срещу лимити и рестрикции в профилактичната и диспансерната дейност, които ни притискат в ъгъла. Тези дейности са основни в дейността на общопрактикуващите лекари", заяви д-р Бакърова. Джипитата заявиха, че са категорично против въвеждането на пръстовия идентификатор, който според тях ще доведе до по-големи опашки пред лекарските кабинети. Протестът им бе подкрепен от специалисти от доболничната и болничната помощ и регионалната структура на БЛС. Д-р Бакърова заяви, че ще решат дали и как да продължат в следващите дни протеста си след края на протестния си ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони