Хванаха техници да манипулират електромери във Варна

Техници от държавния електро-енергиен оператор във Варна бяха хванати да манипулират електромери. Те са забелязани да бърникат в електромер, след което полицията открила вътре устройство, с което се краде ток, предаде БТВ.

Поръчителят на услугата, който иска да краде ток, получава дистанционно управление, с което може да включва и да изключва електромера както и когато си пожелае.

"За последните две години от кражби на електроенергия сме доначислили над четири милиона лева, това е потреблението на един град като Провадия за един месец”, изчисли Момчил Андреев, директор на ЕнергоПро Варна.

ЕРП-тата правят по 200 проверки на ден на електромери, за които има съмнения, че от тях се краде ток.

Проверката на електромер в блок в столичния квартал „Обеля” пък показва, че токът се ползва, а не се плаща.ЧЕЗ вече са прекъсвали подаването на ток към въпросния електромер, но абонатът си го пуска отново сам. Сега отново му спират тока, защото този електромер показва неплатена сметка за шест хиляди лева.

„Има един парадокс в момента, че ако крадете ток, получавате бонус, тъй като по действащата наредба кражбите на ток се ценообразуват близо два пъти по-евтино, отколкото плащат редовните абонати”, коментира Момчил Андреев.

Във Варна сега ще се води досъдебно производство срещу двамата техници. Енергийният министър лично разпореди те да бъдат уволнени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини