„Влюбен камикадзе” отвлече самолет в Кипър (обзор)

Идентифицираният като Сейф ад Дин Мустафа плашел с фалшив пояс с експлозиви, а един от заложниците му се измъкна през прозореца на пилотската кабина.

Египтянин взе заложници на полет от Александрия за Кайро

6 часа драма в Ларнака заради “идиота” Сейф ад Дин Мустафа

Вътрешен полет MS181 на египетската авиокомпания “Иджипт еър” от Александрия за Кайро бе отвлечен към 8,05 ч вчера и насочен към Кипър. Самолетът “Еърбъс А320” се приземи в Ларнака в 8,50 ч и след близо 6 часа и серия от условия за освобождаване на хората на борда заложническата драма свърши без кръвопролитие.

Мотивите на похитителя - Сейф ад Дин Мустафа (59 г.), останаха неясни до разпита му късно снощи. Установено бе, че коланът с експлозиви, който заплашил пилотите, че ще активира, е фалшив.

Властите в Кайро не можаха да уточнят колко души е имало на борда - 56, 64 или 81. Мустафа освободи постепенно всички освен 7 души - пилота, помощника му, стюардеса, въздушен полицай под прикритие и трима пътници.

През това време поиска първо политическо убежище в Кипър, а след това самолетът да продължи за Истанбул. Настоял да говори и с бившата си жена кипърка. Писмо до нея той хвърли през предната врата на самолета.

Според гръцкия в. “Вима” тя се казва Марина Парасху и двамата имат 4 деца. “Всичко е заради жена”, декларира кипърският президент Никос Анастасиадис малко преди обед. Парасху изиграла ключова роля за развръзката около 14,40 ч. Последните заложници слязоха от самолета, като един от тях се спусна през прозорец на пилотската кабина, а Мустафа се предаде.

Според египетски медии той е или запасен офицер от армията, или преподавател по история в Кайро, или крадец с дълго досие. Кипърското МВнР го определи официално като “психически нестабилен”, а пред в. “Гардиън” анонимен дипломат от Никозия бе по-директен: “Този не е терорист, а идиот, терористите може да са луди, но не са глупаци!” А пред Ройтерс пилотът на самолета Омар ал Гамал сподели, че похитителят бил “патологичен случай”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят