На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Ангел Найденов: Ограда по границата с Гърция ще струва половин милиард лева

Поставянето на ограда по границата ни с Гърция ще струва около половин милиард лева. Това заяви пред БТВ депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов.

Той направи съпоставка с оградата по турската граница, линеен километър от която струвал на държавата милион лева.

„С Гърция имаме 480 км граница. Със сигурност разходите за изграждане на възпиращо съоръжение ще надминат 500 млн. лева. Една десета от тази сума са добавките на пенсионерите за Великден”, коментира Найденов.

По думите му решенията за евентуалното изграждане на нови огради по българската граница трябва да се взимат след прецизен анализ. Той уточни, че преди това трябва да се оценят рисковете от евентуално пренасочване на потоците от мигранти. Найденов призова да не се действа на база одобрението на обществото, защото то се определя от страховете в момента, а не решава проблемите в дългосрочен план.

„Аз си давам сметка, че това е едно намерение на правителството, което среща много високо одобрение. Това е мислене, което се определя от страховете в момента, то не гледа в дългосрочен план”, подчерта Найденов.

Той обясни, че границата ни с Гърция минава по много по-сложен терен от тази с Турция и това ще оскъпи строителството. Според него оградата не е единственото средство за спиране на трафика, като има много възможности за натиск в тази посока.

Бившият военен министър заяви, че изпратените по границата армейски подразделения са достатъчно подготвени, за да спрат мигрантите. „Ако мислите, че с 10-15 000 бежанци не може да се справи българската държава, изводите са много лоши”, коментира той.

Найденов се противопостави на идеята за нов антитерористичен закон. Според него има достатъчно международни документи по въпроса, които са ефективни. „Какво ще ни даде нов закон освен нови ограничения? Дилемата е свобода или сигурност, мнозинството от хората са склонни да приемат ограничение на своите права и свободи за сметка на сигурността до момента, в който се сблъскат с тези ограничения и тези забрани”, отбеляза той.

Бившият министър беше категоричен, че промени в ръководството трябва да има. „Моето най-кратко определение е, че се намираме в долна мъртва точка. Нямаме нито адекватна реакция, нито необходимите поведение и позиции, които да увеличават доверието в БСП и да разширяват нейното влияние”, посочи Найденов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.