Спортният министър: Само аматьори са хващани с допинг у нас

"У нас само аматьори са хващани с допинг. Изключение е само случаят с положителните проби на 11 състезатели от отбора по вдигане на тежести през 2015 г., заради замърсена хранителна добавка. Иначе средно на година у нас положителни проби дават между 7 и 15 души – едно средно ниво за света", заяви спортният министър Красен Кралев пред БТВ. Той коментира зачестилите случаи на уличени в употреба на допинг спортисти и по специално последния такъв - лекоатлетката Габриела Петрова.

"Министърът на спорта е вторият човек в страната, който разбира при уличен в употреба на допинг спортист. Веднага се чух с Габи и треньора й след дадената от Петрова положителна допинг проба за мелдоний", поясни министърът.

Според Кралев, въпреки че повечето от спортистите са преустановили употребата на вече забранения препарат, над 130 души от международния спортен елит са дали положителни проби от началото на годината. Министърът припомни наскоро разпространената информация от създателя на препарата – Ивар Калвинш, че отнема до 6 месеца, за да се изчисти организма от мелдония. Вероятно това е и причината все още да няма нито един наказан спортист, припомни Кралев.

"Не очакваме други наши спортисти да дадат положителна проба за мелдоний, защото този преходен период вече изтече. Отделно ние проверяваме всички спортисти, които са взели квоти, или се очаква да вземат такива. Опитваме се да направим промени в Закона за храните, но и от работната група трудно срещаме разбиране. Асоциацията на производителите на хранителни добавки оказва силен натиск да не се стига до каквито и да било промени", поясни министърът.

По думите му една от промени, които искат да прокарат, е да задължат производителите да представят сертификат доказващ, че съдържанието на хранителните добавки, и описаното на опаковката съвпадат. „Засега това не се приема”, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт