Правителството преговаря за нови кораби и изтребители за 4 млрд. лева за армията

Правителството стартира поръчка за закупуването на кораби и изтребители за армията на стойност близо 4 млрд. лева. Това заяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев, който представи три инвестиционни военни проекта.

Той уточни, че след като бъде одобрена Програмата за развитие на отбранителните способности 2020 от парламента, ще стане възможно обновяването на въоръжението.

До края на годината трябва да започнат преговорите и някои от сделките за окомплектоване на армията. Парите ще отидат за нова ескадрила многофункционални изтребители, придобиване на 2 патрулни кораба, както и ремонт и поддръжка на наличните в момента бойни самолети МиГ-29. Изборът ще е между американските Ф-16, италианските „Еврофайтър” и шведските „Грипен”.

Министър Ненчев посочи, че пълна ескадрила ще осъществява охраната на въздушната ни граница. В момента имаме седем изтребителя, след като бъде реализирана сделката ще разполагаме с една пълна ескадрила от 12 изтребителя.

„Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените ни сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС”, се посочва в официалното съобщение на правителствената пресслужба.

„Това наистина е един исторически ден за българските въоръжени сили. Благодаря на министър-председателя за подкрепата и разбирането по всички въпроси”, коментира военният ни министър.

На въпрос дали новозакупените бойни самолети ще бъдат нови или втора ръка, министър Ненчев заяви, че се разглеждат и двата варианта. „Говорим за около 800-900 млн.лв. Сделката ще бъде по всички правила и изисквания на Закона за обществените поръчки”, уточни министър Ненчев относно поръчката за въздушната ни ескадрила.

Проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 дава възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност. Докато това се случи, задачите на изтребителната авиация ще се изпълняват със самолетите МиГ-29.

Поради значителната финансова тежест, цялостното изпълнение на проекта ще се реализира за период от пет години, а строителството и оборудването на новите кораби с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

Предстои да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини