Работници от "София-БТ" протестират срещу спирането на фабриката

Тютюневи работници протестират срещу ликвидацията на "София-БТ" АД, разположени между Народното събрание и БАН, предаде БТВ.

400 души остават без работа заради спирането на фабриката.

Протестиращите не вяварват на официалното становище на работодателя си, че това се налага заради драстично намаляване на поръчките и негативна медийна кампания. КНСБ и КТ "Подкрепа" разпространиха документи, според които има оферти от различни фирми за изкупуване на продукцията на фабриката

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров посочи, че според приватизационния договор за "Булгартабак" до 2021 г., не може да се закрива дружество. "Защо собственикът е тайна? С кого да преговаряме?", попита той.

Никифоров посочи, че повече от 400 души се съкращават, считано от 10 май, като им се предлагат обезщетения, остава да работи само една фабрика в Благоевград. По думите му лъжа е, че работниците получават 35 хиляди лева обезщетение.

Представители на синдикатите и на протестиращите влязоха в парламента. Те са поискали среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и да запознаят парламентарните групи с исканията си.

Депутатите обещаха да изискат договора за приватизация от 2011 г. и да проверят заложените ангажименти в него. На 1 април в холдинга влиза на проверка и агенцията за приватизация.

Вицепрезидентът на КНСБ съобщи, че днес ще протестират тук, а утре - пред холдинга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини