Собственикът на „Миджур“ и още трима са обвинени за взрива в Горни Лом

Собственикът на завод „Миджур“ Валери Митков и още трима души са привлечени като обвиняеми по делото за взрива в завода край Горни Лом на 1 октомври 2014 година, при който загинаха 15 души, сред които и синът на Митков -Емил. Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и директорът Национална следствена служба Евгени Диков.

В София, Видин и в Горни Лом разпитаха свидетели. Прокуратурата иззе множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на "Видекс" АД, собственик на завод "Миджур". 19 следователи са работили по казуса, а делото до сега е 160 тома. Разпитани са 50 свидетели.

Валери Митков е обвинен като проектант на избухналия цех, където са открити множество нарушения. Той ще отговаря и за съставянето на документи с невярно съдържание.

Ивелина Бахчеванова, която е шеф на дирекция в Министерството на икономиката и е била секретар на междуведомствената комисия, не е използвала служебните си задължения относно дейността на „Миджур“. В момента Бахчеванова е в отпуск по майчинство, уточниха от Прокуратурата. Затова не е поискано отстраняването й от длъжност.

Бившият шеф на КОС Божидар Василев вече е пенсионер. Той също ще отговаря за това, че не е изпълнил служебните си задължения, защото е издал разрешително за дейността на цеха.

В завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини, припомня БГНЕС.

Осъществена е незабавна проверка на обект на "Видекс" АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта преди взрива от служба КОС разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.

Очакваме разследването за взрива в завод "Миджур" да приключи до 30 дни с внасяне на обвинителен акт в съда, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Препоръки към държавата са направени от прокуратурата във връзка с взривовете в завод "Миджур", Челопечене, Петолъчката и други, каза още  Цацаров.

Те обаче все още не са изпълнени. Обезвреждането на тези взривни вещества се следи от една междуведомствена комисия и съвет към държавните структури. Според главния прокурор органът трябва да е само един, който да се занимава от разрешенията до контрола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини