Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Премиерът милиардер на Чехия при Борисов (снимки)

Собственикът на „Миджур“ и още трима са обвинени за взрива в Горни Лом

Собственикът на завод „Миджур“ Валери Митков и още трима души са привлечени като обвиняеми по делото за взрива в завода край Горни Лом на 1 октомври 2014 година, при който загинаха 15 души, сред които и синът на Митков -Емил. Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и директорът Национална следствена служба Евгени Диков.

В София, Видин и в Горни Лом разпитаха свидетели. Прокуратурата иззе множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“. 19 следователи са работили по казуса, а делото до сега е 160 тома. Разпитани са 50 свидетели.

Валери Митков е обвинен като проектант на избухналия цех, където са открити множество нарушения. Той ще отговаря и за съставянето на документи с невярно съдържание.

Ивелина Бахчеванова, която е шеф на дирекция в Министерството на икономиката и е била секретар на междуведомствената комисия, не е използвала служебните си задължения относно дейността на „Миджур“. В момента Бахчеванова е в отпуск по майчинство, уточниха от Прокуратурата. Затова не е поискано отстраняването й от длъжност.

Бившият шеф на КОС Божидар Василев вече е пенсионер. Той също ще отговаря за това, че не е изпълнил служебните си задължения, защото е издал разрешително за дейността на цеха.

В завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини, припомня БГНЕС.

Осъществена е незабавна проверка на обект на „Видекс“ АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта преди взрива от служба КОС разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.

Очакваме разследването за взрива в завод „Миджур“ да приключи до 30 дни с внасяне на обвинителен акт в съда, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Препоръки към държавата са направени от прокуратурата във връзка с взривовете в завод „Миджур“, Челопечене, Петолъчката и други, каза още  Цацаров.

Те обаче все още не са изпълнени. Обезвреждането на тези взривни вещества се следи от една междуведомствена комисия и съвет към държавните структури. Според главния прокурор органът трябва да е само един, който да се занимава от разрешенията до контрола.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.