НС прие на първо четене от 400 до 1000 лeва общински данък за такситата

Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда въвеждането на алтернативен данък за облагане на дейността по извършване на таксиметров превоз на пътници, съобщи "Фокус".

Със 106 гласа „за”, 41 „против” и 9 „въздържал се”, парламентът гласува да се определят граници на годишния размер на данъка от 400 до 1000 лeва. Конкретният размер ще се определя с наредба на Общинския съвет на общината, на чиято територия се извършва превоза.

Измененията предвиждат данъчно задължени лица да бъдат превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, на които е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община, когато извършват дейността.

Също така с данък ще се облагат лицата, извършващи таксиметров превоз на пътници от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Данъкът ще се внася и декларира по конкретен ред и ще се определя за всеки отделен автомобил. Декларирането трябва да се извърши до 31 декември на предходната година, но ще се внася на две равни вноски.

Предвижда се възможност за възстановяване на надвнесен данък при прекратяване на дейността, когато е внесен пълния размер на данъка.

Народният представител от БСП лява България Филип Попов е определил направените промени като лобистки и е заявил, че те са в интерес само на няколко големи таксиметрови компании.

Вследствие на процедурно предложение срокът между двете четения на законопроекта е бил намален на 5 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика