Представители на Асоциацията на електронна търговия на Китай посетиха бургаското пристанище

Бизнес делегация от Китай посети „Пристанище Бургас” ЕАД. Посещението беше организирано от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦНСССКЦИЕ/.

Гостите бяха запознати със спецификата на бургаски пристанищен регион – товаро-разтоварна дейност, условията в откритите и закрити складови площи, преминаващите международни и национални транспортни коридори, обслужване на различни видове товари.

Представена бе и постигнатата транспортната интермодалност на града – свързаността между морския, жп и шосеен транспорт, близостта до летището и възможностите му да обслужва едни от най-големите карго-самолети.

Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов подчерта, че именно Бургас е градът, който предоставя най-добри възможности за изграждане на бъдещия логистичен хъб и складове под митнически режим за търговия с различни продукти.

Целта на посещението на делегацията е да бъде направен предварителен анализ за разкриването на логистичен център за търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който ще се намира в България.

Васил Гелев отбеляза, че връзките между българските и китайски партньори относно разкриването на логистичен хъб и складове под митнически режим за стоки за и от Китай стават все по-активни.

Той допълни, че проектът ще бъде осъществен на два етапа. Първият етап ще обхване експорта на стоки от страните на Централна и Източна Европа към Китай, а при вторият етап ще се акцентира на вноса на стоки от Китай. За това са необходими складове, където тези стоки да бъдат обединени и изпратени на съответния получател.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика