Съд отне имоти на Юзеир Юзеиров за над 1 млн. лв.

Станалият скандално известен преди 6 години покрай опита си за създаде партия на религиозна основа Юзеир Юзеиров ще се прости с имущество за 1,022 млн. лв. Това реши Варненският апелативен съд, който напълно одобри иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу "Юзеиров 3" ЕООД, собственост Юзеиров и съпругата му Албена. Делото е първо по новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Освен 77 земеделските земи и терени в Добруджа, Велико Търново, Попово и Търговище в полза на държавата се отнемат автомобили, трактори и ремарке, както и 5100 лв. дружествени дялове.

Сред имотите е и парцелът в търговищкото село Славяново, върху който Юзеиров и брат му Асен построиха паметник на турския войник. По-късно той бе сринат с разпореждане на ДНСК. За незаконен митинг в селото през 2010 г. Юзеиров получи условна присъда от 1 година и 4000 лева глоба.

Делото е първо по новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, който преследва незаконно забогателите, дори и да не са натрупали състояние от престъпна дейност. Юзеиров има и такава, посочват от съда.

Той е бил съден в Белгия за експлоатация на работници, срещу него и брат му в кралството е имало разследване за нарушение на законите за ДДС, за данъците и приходите, за счетоводството и за пране на пари. Чрез свои фирми Юзеирови уреждали незаконно българи на работа в Белгия и така натрупали 1,15 млн. евро, които обаче не декларирали.

От ВАС посочват, че съдебно-икономическа експертиза е доказала, че всички имоти и вещи, закупени от "Юзеиров 3" през 2008-2011 г. нямат законен източник.

Решението вече се обжалва пред Върховния касационен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право