Росен Плевнелиев: ЕС няма да бъде завършен без Западните Балкани

Процесът на разширяване на ЕС няма да е завършен, докато всички държави от Западните Балкани не станат част от европейското семейство. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с държавния глава на Република Хърватия Колинда Грабар - Китарович, предаде Фокус.

Приятелството между двете страни е много силно и динамично. Диалогът стимулира конструктивен обмен на позиции и на смислени проекти не само за региона, но и в общоевропейски формат.

„Споделяме общи позиции по регионалната тематика, по актуалните въпроси от дневния ред на ЕС, на НАТО и международните отношение като цяло, и, разбира се, по отношение на европейската интеграция и общата ангажираност в процесите на укрепване на сигурността на Балканите. Двете страни си сътрудничат още по-тясно през годините като обменят мнения и позиции на Европейските съвети и като координират позициите си по въпроси от взаимен интерес. Споделяме обща визия за развитието на регионалното сътрудничество“, заяви президентът Плевнелиев.

Той допълни, че България и Хърватия подкрепят европейската интеграция на своите съседи. „Единодушни сме, че положителна промяна на Балканите и дългосрочен мир и устойчиво развитие на са възможни благодарение на двигателя на европейската интеграция. България винаги е била последователна в своята подкрепа за страните от Западните Балкани и водещ за нас е принципът за добросъседство и европейски подход към общата ни история, която в никакъв случай не трябва да ни разделя и не бива да се фалшифицира“, коментира държавният глава.

Да имам достъп до алтернативни източници

България и Хърватия могат заедно да играят ключова роля в регионалното енергийно сътрудничество.  „Обща е позицията ни, че развитието на регионалното сътрудничество и подобряването на транспортната и енергийната свързаност трябва да бъде приоритет за всички страни в региона. Енергийната сигурност може да бъде постигната само чрез свързаност на електро- и газопреносните мрежи и, разбира се, чрез изграждане на система от интерконектори“, посочи президентът Плевнелиев.

По думите му всяка страна в региона трябва да има достъп до алтернативни източници и затова изграждането на Европейския енергиен съюз, както и на регионална енергийна борса, са общ приоритет.

„България и Хърватия могат заедно да играят ключова роля в регионалното енергийно сътрудничество. Двете страни имат водеща позиция в групата за газовата свързаност на Централна и Югоизточна Европа, която бе създадена в България през февруари 2015 година, а втората среща бе именно в Хърватия“, припомни той.

Плевнелиев допълни, че през септември се предвижда и третата среща, която се планира да се проведе в Унгария. „България и Хърватия работят заедно и се допълват много добре в развитието на регионалната енергийно сътрудничество. И не само по краткосрочните газови и инфраструктурни проекти, но също така и по стратегическите дългосрочни въпроси за създаване на регионален електроенергиен пазар и борса, както и регионалните политики за енергийна ефективно и енергийна свързаност“, каза още държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика