На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Росен Плевнелиев: ЕС няма да бъде завършен без Западните Балкани

Процесът на разширяване на ЕС няма да е завършен, докато всички държави от Западните Балкани не станат част от европейското семейство. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с държавния глава на Република Хърватия Колинда Грабар – Китарович, предаде Фокус.

Приятелството между двете страни е много силно и динамично. Диалогът стимулира конструктивен обмен на позиции и на смислени проекти не само за региона, но и в общоевропейски формат.

„Споделяме общи позиции по регионалната тематика, по актуалните въпроси от дневния ред на ЕС, на НАТО и международните отношение като цяло, и, разбира се, по отношение на европейската интеграция и общата ангажираност в процесите на укрепване на сигурността на Балканите. Двете страни си сътрудничат още по-тясно през годините като обменят мнения и позиции на Европейските съвети и като координират позициите си по въпроси от взаимен интерес. Споделяме обща визия за развитието на регионалното сътрудничество“, заяви президентът Плевнелиев.

Той допълни, че България и Хърватия подкрепят европейската интеграция на своите съседи. „Единодушни сме, че положителна промяна на Балканите и дългосрочен мир и устойчиво развитие на са възможни благодарение на двигателя на европейската интеграция. България винаги е била последователна в своята подкрепа за страните от Западните Балкани и водещ за нас е принципът за добросъседство и европейски подход към общата ни история, която в никакъв случай не трябва да ни разделя и не бива да се фалшифицира“, коментира държавният глава.

Да имам достъп до алтернативни източници

България и Хърватия могат заедно да играят ключова роля в регионалното енергийно сътрудничество.  „Обща е позицията ни, че развитието на регионалното сътрудничество и подобряването на транспортната и енергийната свързаност трябва да бъде приоритет за всички страни в региона. Енергийната сигурност може да бъде постигната само чрез свързаност на електро- и газопреносните мрежи и, разбира се, чрез изграждане на система от интерконектори“, посочи президентът Плевнелиев.

По думите му всяка страна в региона трябва да има достъп до алтернативни източници и затова изграждането на Европейския енергиен съюз, както и на регионална енергийна борса, са общ приоритет.

„България и Хърватия могат заедно да играят ключова роля в регионалното енергийно сътрудничество. Двете страни имат водеща позиция в групата за газовата свързаност на Централна и Югоизточна Европа, която бе създадена в България през февруари 2015 година, а втората среща бе именно в Хърватия“, припомни той.

Плевнелиев допълни, че през септември се предвижда и третата среща, която се планира да се проведе в Унгария. „България и Хърватия работят заедно и се допълват много добре в развитието на регионалната енергийно сътрудничество. И не само по краткосрочните газови и инфраструктурни проекти, но също така и по стратегическите дългосрочни въпроси за създаване на регионален електроенергиен пазар и борса, както и регионалните политики за енергийна ефективно и енергийна свързаност“, каза още държавният глава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.