Илиян Илиев остава управител на ВиК-Шумен

Жители на три села блокираха пътя Перник – София заради водния режим

Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Глобиха бивш кмет 3000 лева за незаконно сметище

Приеха Андреа в болница на системи (СНИМКА)

Синът на Миню Стайков остава на свобода

Силно земетресение е усетено край остров Крит

Шофьорка отнесе пешеходец на улица в Лом

Рехав протест с многобройни искания пред Министерския съвет

Около 80 човека се събраха в 17 часа пред сградата на Министерския съвет на протест с разнообразни искания – от разбираеми сметки на „Топлофикация“, през по-ниски цени на билетите за градския транспорт, до затваряне на мюлюсманския молитвен дом в „Люлин“.

Демонстрацията беше организирана основно от група граждани, които се обединяват около идеята отоплението да се продава по договаряне, „както всяка друга стока“. Те настояват да бъдат „нормални клиенти на търговско дружество“. Според тях сумите, определяни от „Топлофикация София“ ЕАД, са завишени. Оказа се, че много от недоволните са дадени на съд, въпреки че са с отстранени радиатори.

Протестиращите започнаха обявяването на исканията си с едноминутно мълчание, застанали на колене в знак на протест „срещу монополната система на „Топлофикация“. Исканията им са: индивидуални договори за всеки потребител, разбираеми сметки и премахване на таксата за сградна инсталация.

Друга група граждани, които присъстваха на протеста, бяха недоволни от планирането повишаване на цените на билетите за градския транспорт. Те обаче не дадоха толкова широка гласност на исканията си, отделен протест на тази тема се организира в четвъртък пред „Московка“ 33.

Трети повод за недоволство беше мюсюлманският молитвен дом в „Люлин“. Според тези протестиращи на няколко места в София има нерегламентирани храмове, в които „се събират цигани и турци да се молят“. Протестиращите се опасяват, че на тези места се проповядва учения и религия, които могат да са опасни за гражданите.

На събитието бяха и хора, недоволстващи от колебанията около определянето на термина, описващ периода на турското робство. Те протестираха срещу „фалшификацията на историята“ и настояха, че е време „да се разкрива истината и само истината от българската история“.

По време на протеста членове от различните групи недоволни раздаваха напечатани Закона за защита на потребителите, „Наръчник срещу монопола Топлофикация“, Отворено писмо от българите в чужбина, защитаващи българската история и некролог на „Топлофикация“.

Протестът премина спокойно и при слабо полицейско присъствие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.