Търговете за коли под лупа

Обществените поръчки за нови автомобили, които обявяват институциите, ще бъдат проверявани преди пускането им, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Правителството одобри нов закон за обществените поръчки, а с правилника за приложението му детайлно се разписват процедури и правила за възлагане на контрол от страна на Агенцията за обществени поръчки.

На базата на анализа и оценката на риска в такава проверка ще бъдат включени обществените поръчки за покупката на автомобили, където с определянето на спецификации се допускат нарушения в ущърб на обществения интерес, уточни Горанов.

Според правилника към закона всички обществени търгове вече ще минават под предварителния контрол на ресорната агенция, която ще ги проверява на случаен признак.

На контрол ще подлежат и вече сключени договори, които пораждат съмнения за недобри практики.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че досега на предварителен контрол са подлежали само големи обществени поръчки с европейско финансиране. Вече никой не може да бъде спокоен, допълни Дончев.

Така на практика според него ще се проверява всяка 30-та обществена поръчка.

По думите му сегашните промени в областта на обществените поръчки са само първа стъпка, следваща е въвеждането на стандартизирана документация по отношение на доставките, която по думите му трябва да е факт до късна пролет.

В работен вариант е идеята да се орязва държавната субсидия на институция, която системно си позволява да нарушава закона и то тенденциозно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес