Законът „Кунева“ удря и висши военни

Около 15 000 души на висши длъжности ще проверява Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. То контролира и висши военни, ректорите на вузове, шефовете на болници. Магистратите също могат да станат обект на антикорупционния орган, ако Инспекторатът към ВСС открие несъответствия в декларациите им. Идеята е всички, които се разпореждат с публични средства, в това число и обществени поръчки, да бъдат зорко следени.

Правителството вчера прие законопроекта за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта. Законът "Кунева“ миналата година бе препънат от парламента и сега Министерският съвет предлага преработен и допълнен вариант. Предвижда се създаването на единен антикорупционен орган, в който влизат четири органа - Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации. Бюрото ще може да иска от съда разкриване на банкова тайна, както и на застрахователна и данъчна тайна и има достъп до базата данни на Централния кредитен регистър.

Народното събрание ще избира директора и четиримата му заместници. Предвижда се служителите му да минават тестове за почтеност, включително и проверки с детектора на лъжата.

При съжителство над 2 г. се декларира и имущество на партньора

Предвижда се лицата във фактическо съпружеско съжителство да декларират имущество, ако са заедно над 2 години.

Предлага се за „значителното несъответствие” да се смята разминаване от 120 000 лв. между имуществото и нетния доход. Досега разликата бе 250 000 лева.

Законът „Кунева“ вече бе определен като „популистки“. Чуха се и опасения, че ще бъдат преследвани хора по доноси. Очаква се силна съпротива и много промени в текстовете между първо и второ четене в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика