Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Тиквичките в настъпление

Законът „Кунева“ удря и висши военни

„Докладът на ЕК нарича нашия проект всеобхватен. Той е ключов в борбата с корупцията за 2016 година“, коментира след МС Меглена Кунева пред журналисти.

Около 15 000 души на висши длъжности ще проверява Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. То контролира и висши военни, ректорите на вузове, шефовете на болници. Магистратите също могат да станат обект на антикорупционния орган, ако Инспекторатът към ВСС открие несъответствия в декларациите им. Идеята е всички, които се разпореждат с публични средства, в това число и обществени поръчки, да бъдат зорко следени.

Правителството вчера прие законопроекта за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта. Законът “Кунева“ миналата година бе препънат от парламента и сега Министерският съвет предлага преработен и допълнен вариант. Предвижда се създаването на единен антикорупционен орган, в който влизат четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации. Бюрото ще може да иска от съда разкриване на банкова тайна, както и на застрахователна и данъчна тайна и има достъп до базата данни на Централния кредитен регистър.

Народното събрание ще избира директора и четиримата му заместници. Предвижда се служителите му да минават тестове за почтеност, включително и проверки с детектора на лъжата.

При съжителство над 2 г. се декларира и имущество на партньора

Предвижда се лицата във фактическо съпружеско съжителство да декларират имущество, ако са заедно над 2 години.

Предлага се за „значителното несъответствие” да се смята разминаване от 120 000 лв. между имуществото и нетния доход. Досега разликата бе 250 000 лева.

Законът „Кунева“ вече бе определен като „популистки“. Чуха се и опасения, че ще бъдат преследвани хора по доноси. Очаква се силна съпротива и много промени в текстовете между първо и второ четене в парламента.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.