Скандал в парламента за 150 млн. лв.

Скандал избухна в парламента заради 150 млн. лв. Депутати се обвиняваха, че парите не влизат в хазната заради такситата, които не плащат данъци. Практиката ще продължи и занапред, стана ясно при гласуването на промените в Закона за местните данъци и такси. След „спонтанния“ протест и блокада на Орлов мост от шофьорите с жълти коли на 24 март депутатите се разбързаха с поправките. Вчера парламентът гласува на първо четене предложенията на ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. Те отново връщат „копърките“ (такситата, които возят на завишени цени).

„Като натискате бутона при гласуване, внимавайте какво правите. Лишавате ли българската държава от 150 млн. лв. ДДС в бюджета, или те отиват в джоба на превозвачи, които не са такива", обърна се Румен Гечев от БСП към колегите си в парламента. Той обясни, че сметката е направена при най-песимистичен вариант - на базата на среден оборот от 50-60 лв. на такси на ден. Гечев припомни, че такситата в страната ни са 23 203 и че от 2008 г. не плащат корпоративен данък и че не се регистрират и по ДДС, защото крият обороти.

По време на дебатите депутатите се обвиняваха в лобизъм и в обслужване на мафията.

"Копърките" бяха забранени през октомври по предложение на ГЕРБ. Тогава беше прието таксиметровите превози на пътници да се извършват само от превозвачи, които имат удостоверения за регистрация. Тогава от Закона за автомобилния превоз отпаднаха текстовете, които гласяха, че такива услуги могат да се извършват и от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова защити внесения проект. Тя призна, че има много фиктивни служители на трудов договор в големите таксиметрови фирми и че не може да се идентифицира за кого работят така наречените копърки. И обеща проблемите да бъдат отстранени между първо и второ четене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика