3 млрд. лв. търси кабинетът за изтребители и кораби (обзор)

Военни проекти за общо 3 милиарда лева одобри правителството на вчерашното си заседание. Предложението бе внесено от ресорния министър Николай Ненчев, но още не е ясно откъде ще дойдат парите за финансирането.

Идеята на Ненчев е армия да разполагат с ескадрила изтребители от 12 до 19 самолета за около 800-900 милиона лева, двигатели за сегашните МиГ-29 и два патрулни кораба.

“За ескадрилата не се знае още дали ще е от стари или нови машини”, обясни министърът на отбраната. Той допълни, че сделката за самолетите ще бъде осъществена по Закона за обществените поръчки.

“Няма никаква опасност авиацията да бъде приземена, в момента има достатъчно МиГ-29 за охрана на въздушното ни пространство. Сега има седем самолета, а след покупката на двигателите ще са вероятно 12. Проектът за покупка на бойни машини за пехотата не беше обсъждан от правителството, защото трябва да се преработи”, уточни министърът.

Гласуваното от кабинета е в изпълнение на правителствената програма за развитие на въоръжените сили, като проектите за модернизация ще бъдат предложени за одобрение от Народното събрание.

“Придобиването на новия тип въоръжение е от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО”, съобщиха от правителствената пресслужба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини