Арестуваха шефа на ДАИ, гонят продажните му подчинени (обзор)

Цветелин Цветанов е бил арестуван в кабинета си в централата на бившата ДАИ на ул. “Гурко” в София.

Агенти на ДАНС и ГДБОП удрят подкупни даяджии в 5 града

Вземали рушвети за лицензи от превозвачи и за шофьорски изпити

Шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” - бившата ДАИ, Цветелин Цветанов е арестуван за корупция, съобщиха за “Труд” източници от МВР и прокуратурата. Това е поредният удар срещу структурата към транспортното министерство, която се занимава с лицензирането на превозвачи и държи контрола над шофьорските курсове и изпити.

Агентите на ДАНС и ГДБОП нахлули в централата на бившата ДАИ на ул. “Гурко” към 17 ч, малко преди края на работния ден. В същото време техни колеги атакували канцелариите на даяджиите във Враца, Видин, Варна и Габрово. Арестувани са били най-малко 14 служители, като 8 от тях в София.

Работи се по разследвания за изнудване на превозвачески фирми, получаване на подкупи за издаване на лицензи, подправяне на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки, обясниха разследващи. Според тях вече са намерени доказателства, имало дори тетрадки, в които си записвали приходите от корупция. Очакваше се цяла нощ и до днес на обед да продължават разпитите на изнудвани превозвачи и шофьори на камиони и автобуси.

От министерството на транспорта потвърдиха, че екипи на ГДБОП и ДАНС са в сградата и са ограничили влизането и излизането на от нея. Министър Ивайло Московски е разпоредил шефът на сигурността на ведомството да съдейства на разследващите, а ако се докажат нарушения, извършителите да си понесат отговорността си според закона.

Вчерашната акция повтаря ареста на един от предишните шефове на ДАИ Валентин Божков през 2013 г. Той също бе задържан с 12 свои служители, сред които и секретарката му. Прокуратурата му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост, съдът обаче го пусна от ареста след 3 дни срещу подписка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право