Лиляна Павлова за новите пътни такси: Който руши повече, ще плаща повече

Новата система за ТОЛ такси и електронни винетки ще влезе в сила до 18 месеца, а новият проект за магистрала "Хемус" ще бъде пуснат за конкурс май месец, обеща министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БТВ.

ТОЛ таксата (за изминато разстояние) ще се плаща само от тежкотоварни автомобили и такива, тежащи над 3,5 тона. За леките коли ще се плаща електронна винетка за време.

За предвижване по малките пътища, които водят само до едно населено място и не са транзитни, няма да е необходимо закупуването на винетка.

Електронната винетка ще позволи, когато и да е закупена, да важи за година, а не както досега – да важи само до края на календарната година.

Фокусът за ремонтиране на пътищата остава върху тези, по които има най-интензивно движение.

Пунктовете за преброяване и следене на новите винетки ще работят с GPS система. Камерите сканират номера на лекия автомобил и веднага става ясно дали винетката е платена, или не. Ако не е платена – автоматично генерира глоба.

А камерите за тежкотоварния трафик са с рамки и сензори, която проверява тонажа на тежкотоварните автомобили, а по номера на МПС-то става ясно дали е платена ТОЛ таксата.

В повечето тежкотоварни автомобили имало устройства, работещи с GPS, които да позволят използването на новата система, а за тези, в които все пак няма, правителството е предвидило автомати, на които ще се заплаща таксата и които, ще изкарват маршрутни карти, които ще качват на магистралата възможно най-бързо тежките МПС-та, така че да не се рушат малките пътища.

Лиляна Павлова обеща, че новата система няма да струва нищо за данъкоплатците, защото спечелият обществена поръчка ще трябва да я изгради и внедри за негова сметка, като тя ще започне да му се изплаща малко по малко за няколко години.

Министърът коментира, че са отменили обществените поръчки за магистрала „Хемус“, защото България вече няма да разчита на пари от Европа и с намаляване на проектоскоростта на 120 км/час, тя ще бъде по-изгодна за държавата и по-подходяща за релефа на местността.

Новият търг ще бъде пуснат май месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика