Парламентът одобри увеличението на заплатите на съдебните кадровици

Парламентът прие на второ четене на промени в Закона за съдебната власт, с които се увеличават заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет, предаде „Фокус“.

С 81 гласа „за”, 11 – "против" и 18 – „въздържал се”, НС одобри  възнагражденията на съдебните кадровици да се изравнят с тези на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

Вносител на предложението, което предизвика бурни дебати в парламента, беше Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт.

„Членовете на ВСС могат да бъдат набирани само сред юристи с определени опит в професията, т.е. те вече печелят добре. Ако някой стане член на ВСС, за да получи повече пари отколкото вече получава, той със сигурност просто не е за там. По времето на комунизма имаше една поговорка: „Който не работи, не трябва да яде“. Сега, който не е крал, не трябва да стане член, така ли? Ние имуществен ценз ли въвеждаме - попита Ревизоро от трибуната - Искаме тази власт ВСС да е независима и показваме непрекъснато как можем да й отрежем парите и да я манипулираме. Тя тогава независима ли е“.

Други привилегии, които членовете получават, са средства за облекло в размер на две средни заплати на заетите в бюджетната сфера, а годишният им отпуск е в размер на 30 дни. Те няма да получават допълнителни възнаграждения за работата си в отделните комисии към съвета.

„Да, допълнително възнаграждение нека го махнем. Махаме го. Уважаваме искането на гилдията и на колегията, махаме това възнаграждение, щом било несправедливо определено“, коментира решението председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини