"Паяците" в Стара Загора поевтиняха наполовина

Снимка: Авторът

Двойно по-малко ще струва глобата на нарушителите на правилата за паркиране в Стара Загора, ако колата им е вдигната с репатратор. На заседание в четвъртък местния общински съвет реши да приеме предложението таксата на т.нар. паяци да бъде намалена от 60 на 30 лв. Само 15 лв. ще се плаща когато преместването се преустанови на място, санкцията досега бе 30 лева.

43-ма гласуваха "за" предложението на съветника Янко Янков (Истината за Стара Загора), а само трима бяха против.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров предположи, че намаляването на таксата вероятно ще откаже частната фирма, с която общината има договор да вдига колите в нарушение. Все пак общината ще компенсира по-ниските глоби, като оптимизира работата на екипите на репатраторите и затегне контрола върху дейността им.

В залата се чуха и предложения за закупуване на нови "паяци" от общината, като така общината няма да има нужда от външни фирми за тази дейност. В момента има сключен петгодишен договор с частната пловдивската фирма "Вижън парк" за репатриране на автомобили на стойност 1, 350 млн. лева. С промяната на таксите обаче ще се променят и параметрите в договора, което може да откаже фирмата.

В разискванията общинските съветници припомниха, че таксата за репатриране не е била толкова ниска от 2011 г. Фактът, че частна фирма извършва дейността пък дразни допълнително гражданите, наказани от "паяка".

"Човешкият ресурс и километрите на буса със скобите е един и същ като на "паяка", а цената му досега бе три пъти по-висока. Таксата в Стара Загора за принудително преместване на неправилно паркирали превозни средства е еднаква с тази в София и по-висока от други по-големи градове", мотивира се вносителят на идеята за по-евтини паяци. Той припомни също, че предишната такса е определена, когато цените на горивата бяха доста по-високи от сегашните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони