Бойко Борисов: Изпращаме двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол

"Ще бъдат изпратени двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол по тероризъм и по трафик на хора, заяви министър-председателят Бойко Борисов, след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение в София по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде “Фокус”.

Премиерът посочи, че това ще се случи, именно заради това, че никой друг не е задържал над 200 каналджии. "На България не случайно Уейнрайт каза, че две места се дават в тези нови комисии", допълни той.

"Фактът, че директорът на Европол и знакови хора в борбата с престъпността в Европа, са тук за два дни, показва, че не само правителството, но и службите са заработили на необходимото ниво, заяви министър-председателят Бойко Борисов, след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт.

Помолен да коментира казаното от Уейнрайт пред немско издание, че между 3 и 5 хиляди се очаква да се върнат като джихадисти обучени европейски граждани, премиерът отговори, че не случайно при него е политическият формат на посещение. "От сутринта е в МВР, сега е в ДАНС, после при главния прокурор. От снощи текат разговори с оперативните служби и на тези срещи се обменя оперативна информация, правят се планове и се чертаят стратегии. Те не се обявяват публично, поради факта, че в момента, в който почна аз да ги обявявам, всички четат и слушат медиите", обясни Борисов.

Премиерът посочи и че всеки ден наблюдават ситуацията с бежанците по българо-гръцката границата. "За радост гръцките министри ежедневно се чуват и с вътрешните министри, службите обменят информация, но за да сме по-сигурни ние сме си маршрутирали хора в тези райони и получаваме ежеминутна информация, ако има раздвижване по тези центрове. Към момента нямам информация. Преди няколко дни имаше към 500 човека, но гръцките служби ги спряха", допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини