Опасен язовир прелива в Търговищко

Язовир Руец, който е с повреден изпускател, тръгна през преливника. Количествата вода сега са малки, но при обилни валежи ситуацията може да стане рискова. Снимка: Антоанета Марчева

Язовир Руец, който е с повреден изпускател, започна да тече през преливника. Засега количествата са минимални и не създават рискове за населението и земеделските земи, увериха от община Търговище. Водата влиза в местната река. При запазване на изтичането в тези количества, няма да има опасност от разливи.

От общината непрекъснато следят нивото на язовира и състоянието му.

Водоемът се стопанисва от сдружение за напояване, с което са водени многократни разговори да се вземат спешни мерки за ремонт на изпускателя, въпреки че кметството няма никакви правомощия в случая. Заради липсата на реакция, миналата седмица от общината алармираха всичи отговорни институции, за да предприемат мерки за язовира и неговата безопасност.

В резултат на това в четвъртък е направена съвместна проверка с Областната дирекция "Земеделие", "Напоителни системи", Областната управа и други. Комисията ще излезе със становище в началото на следващата седмица.

Потърсено е и съдействие от Басейнова дирекция, откъдето са препратили сигнала до "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" в "Държавната агенция за метрологичен и технически надзор", за да се направи обследване.

Междувременно след изпращане на сигналите до институциите, от сдружението за напояване са започнали да правят опити да поправят изпускателя, но до момента усилията им са без резултат и язовирът започна да прелива.

От община Търговище изказват притеснение, че при падане на големи количества дъжд, ще се вдигнат още нивата на язовира и ситуацията може да стане рискова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони