Турист почина на бул. „Мария Луиза“ в столицата

Емил Радев: Хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка

Къща на клошар изгоря до основи в Дичин Огнеборци спасили стопанина от пламъците

ЗК Лев Инс е готова да съдейства на институциите срещу киберпрестъпността Изявление на ЗК Лев Инс по повод кибератаката в НАП

Най-малко 32 жертви на мълнии в Индия, десетки са ранени

8 европейски държави създават механизъм за разпределение на спасени мигранти

25-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа в Русе

С 3% повече новородени в Шуменско

Мъж наръга 50-годишна жена в корема в Плевенско

Съдят надрусан шофьор без книжка, карал кола с фалшиви номера

66-годишен мотоциклетист е загинал при катастрофа край Кърджали

Сестрите Стоеви ще продължат да играят за България

Руското министерство на отбраната: Самолетите ни не са нарушавали въздушното пространство на Южна Корея

Дезинфекцират паркингите по магистрала „Тракия“ заради африканската чума

Пийнала казахстанка катастрофира в дърво край Габрово

КЕВР намали цените на парното – най-много в Разград и Враца, в София с 5,6%

Иван Иванов – председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

„Предвидено е за всички топлофикации намаляване на цената с различен процент, заради различната технология и различната производствена мощност. Новите цени на топлинната енергия в страната са както следва: В София цената намалява с 5,64%, в Пловдив с 0,17%, в Плевен с 9,13%, в Бургас с 4,33% Враца – 11,53%, Разград – 11,32 %, Варна – 4,89%, Велико Търново – 0,53%, София газ ЕАД – 2,87%, заяви Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, цитиран от „Фокус“.

Той подчерта, че тези промени важат за топлофикациите, които работят на природен газ, а не на твърдо гориво.

Иван Иванов поясни, че КЕВР утвърждава от 1 април цени на природния газ, топлинната енергия и на електрическата енергия, произведено по комбинират способ следните цени: За природния газ – цена за второто тримесечие от 312 лв. на 1000 куб. метра, без акциз и ДДС. Или това е 33,56 лв. на мегават/час. Спрямо предишния период намалението е с 23,02%. Иванов подчерта, че намалението на цената на газта и достигането на цена от 312 лева за 1000 куб/м дава нови перспективи пред българската индустрия и засилва нейната конкурентоспособност.

„В края на месец юни ще обявим по какъв начин изменението на цената на природния газ и оттам намалението на цената на високоефективната енергия, произведена по комбинират начин, ще окажат количествено влияние върху стойността на добавката „задължение към обществото”, добави той.

Иванов припомни, че тази добавка съдържа 3 компонента. „Първият от тях се дължи на преференциалните цени на възобновяемите източници, втората на преференциалните цени по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия за двете централни в Маришкия басейн, и третият – на преференциалните цени на високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран способ от топлофикационните дружества”, каза Иванов.

Във връзка с това, че днес изтича крайният срок за подаването на заявления от ЕРП-тата за нови цени на тока от 1 юли Иванов обясни, че подаването им от дружествата обикновено се прави в последния момент, а такива официално не са постъпили.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.