КЕВР намали цените на парното - най-много в Разград и Враца, в София с 5,6%

Иван Иванов - председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

"Предвидено е за всички топлофикации намаляване на цената с различен процент, заради различната технология и различната производствена мощност. Новите цени на топлинната енергия в страната са както следва: В София цената намалява с 5,64%, в Пловдив с 0,17%, в Плевен с 9,13%, в Бургас с 4,33% Враца – 11,53%, Разград – 11,32 %, Варна – 4,89%, Велико Търново – 0,53%, София газ ЕАД – 2,87%, заяви Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че тези промени важат за топлофикациите, които работят на природен газ, а не на твърдо гориво.

Иван Иванов поясни, че КЕВР утвърждава от 1 април цени на природния газ, топлинната енергия и на електрическата енергия, произведено по комбинират способ следните цени: За природния газ – цена за второто тримесечие от 312 лв. на 1000 куб. метра, без акциз и ДДС. Или това е 33,56 лв. на мегават/час. Спрямо предишния период намалението е с 23,02%. Иванов подчерта, че намалението на цената на газта и достигането на цена от 312 лева за 1000 куб/м дава нови перспективи пред българската индустрия и засилва нейната конкурентоспособност.

"В края на месец юни ще обявим по какъв начин изменението на цената на природния газ и оттам намалението на цената на високоефективната енергия, произведена по комбинират начин, ще окажат количествено влияние върху стойността на добавката „задължение към обществото”, добави той.

Иванов припомни, че тази добавка съдържа 3 компонента. „Първият от тях се дължи на преференциалните цени на възобновяемите източници, втората на преференциалните цени по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия за двете централни в Маришкия басейн, и третият – на преференциалните цени на високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран способ от топлофикационните дружества”, каза Иванов.

Във връзка с това, че днес изтича крайният срок за подаването на заявления от ЕРП-тата за нови цени на тока от 1 юли Иванов обясни, че подаването им от дружествата обикновено се прави в последния момент, а такива официално не са постъпили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес