Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

Най-малко 24 жертви при нови въздушни удари в Източна Гута

НФСБ призова Светия синод да канонизира Васил Левски за светец

Бойко Борисов: Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма – друго

“Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго”, заяви министър-председателят Бойко Борисов, след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение в София по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде “Фокус”.

Във връзка с обвиненията на международни организации към страната ни за нехуманно отношение към мигрантите, премиерът заяви, че не е чул, за съжаление или за радост. “Ако отидете да питате хората в Кресна или по границата, те ще ви кажат други неща”, категоричен беше той.

“България се справя добре, взима пръстови отпечатъци, всеки, които иска да влиза на границата, има контролно-пропускателен пункт и ще мине по начина, по който са европейските практики, всеки, който нарушава границата, бива задържан, така както се задържа всеки, който се опитва нелегално да прескочи някаква ограда или двор. Кое е нехуманно? Не мога да разбера, че си пазим границата, а ни обвиняват в нехуманност”, каза Борисов.

“Знам, че има държави, в които като отидат бежанците, официално властите им взимат всичко, което имат”, добави той. “Знам, че всеки граничар или митничар, който нарушава закона, бива арестуван. Естествено, че сме взели всички мерки и най-хуманно се отнасяме към всички”, заяви премиерът.

“Без никой да ни кара, десетки ТИР-ове с храна, вода, чаршафи, одеяла, горива изпратихме в Македония и в Гърция, защото сме хуманни. Събраха го хората, даде го правителството, Червеният кръст ги транспортира, защото сме изключително хуманни, но защитаваме и нашите граници. Това искат хората от нас”, посочи той.

Борисов попита: “Хуманно ли е да допускат бежанците вътре в страната и да ги оставят в калните локви, както в Гърция? Всички дават България за пример как се пазят границите, дай да измислим сега нещо лошо. Колкото и да се стараете, България се справя добре и мисля, че и хората осъзнават, че благодарение на една твърда, законна и хуманна политика, когато е за помощ, ние сме първи. Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност”, коментира той.

“Изключително хуманни сме и ако и другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре. Ако ме бяха послушали преди една година, а не сега да затворим “Балканския път”, нямаше да стоят сега с милиони по лагерите и да влизат по толкова, по колкото може да бъдат интегрирани. Справяме се много по-добре от другите”, каза още Борисов.

Според него тероризмът и миграционната криза са два отделни проблема, които за съжаление публично се обединяват. “В Белгия терористите са хора от криминалите. Преди 15-тина година, когато правих първите оперативки в МВР, им казах, че крадците на колите един ден ще станат килъри. Преди няколко години на колегите им казах, че един ден терористите и криминалите ще се обединят и Белгия е типичен пример затова”, посочи той.

“Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго. Не може всеки бежанец, който бяга от войните да бъде наричан терорист или третиран като такъв предварително. Не е правилно и не е честно. В същото време трябва да бъдем и максимално хуманни, но бдителни”, добави премиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете