На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Бойко Борисов: Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма – друго

„Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение в София по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде “Фокус”.

Във връзка с обвиненията на международни организации към страната ни за нехуманно отношение към мигрантите, премиерът заяви, че не е чул, за съжаление или за радост. „Ако отидете да питате хората в Кресна или по границата, те ще ви кажат други неща“, категоричен беше той.

„България се справя добре, взима пръстови отпечатъци, всеки, които иска да влиза на границата, има контролно-пропускателен пункт и ще мине по начина, по който са европейските практики, всеки, който нарушава границата, бива задържан, така както се задържа всеки, който се опитва нелегално да прескочи някаква ограда или двор. Кое е нехуманно? Не мога да разбера, че си пазим границата, а ни обвиняват в нехуманност“, каза Борисов.

„Знам, че има държави, в които като отидат бежанците, официално властите им взимат всичко, което имат“, добави той. „Знам, че всеки граничар или митничар, който нарушава закона, бива арестуван. Естествено, че сме взели всички мерки и най-хуманно се отнасяме към всички“, заяви премиерът.

„Без никой да ни кара, десетки ТИР-ове с храна, вода, чаршафи, одеяла, горива изпратихме в Македония и в Гърция, защото сме хуманни. Събраха го хората, даде го правителството, Червеният кръст ги транспортира, защото сме изключително хуманни, но защитаваме и нашите граници. Това искат хората от нас“, посочи той.

Борисов попита: „Хуманно ли е да допускат бежанците вътре в страната и да ги оставят в калните локви, както в Гърция? Всички дават България за пример как се пазят границите, дай да измислим сега нещо лошо. Колкото и да се стараете, България се справя добре и мисля, че и хората осъзнават, че благодарение на една твърда, законна и хуманна политика, когато е за помощ, ние сме първи. Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност“, коментира той.

„Изключително хуманни сме и ако и другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре. Ако ме бяха послушали преди една година, а не сега да затворим „Балканския път“, нямаше да стоят сега с милиони по лагерите и да влизат по толкова, по колкото може да бъдат интегрирани. Справяме се много по-добре от другите“, каза още Борисов.

Според него тероризмът и миграционната криза са два отделни проблема, които за съжаление публично се обединяват. „В Белгия терористите са хора от криминалите. Преди 15-тина година, когато правих първите оперативки в МВР, им казах, че крадците на колите един ден ще станат килъри. Преди няколко години на колегите им казах, че един ден терористите и криминалите ще се обединят и Белгия е типичен пример затова“, посочи той.

„Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго. Не може всеки бежанец, който бяга от войните да бъде наричан терорист или третиран като такъв предварително. Не е правилно и не е честно. В същото време трябва да бъдем и максимално хуманни, но бдителни“, добави премиерът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.