Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

Кметът на Търново представя в спортното министерство осъвременен проект за тренировъчно футболно игрище

Израелски сателит засне най-модерния руски изтребител в Сирия

“Херта” спря “Байерн” за рекорд

Десетки ранени и загинали при самоубийствен атентат в Йемен

Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Загинал и седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов възложи пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

“Дунав” с втора поредна победа

Пътищата в България и Румъния – най-смъртоносни в Европа

Смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия на милион жители — Предварителни статистически данни по държави за 2015 г. Източник: Европейската комисия

България и Румъния си делят челното място по най-голям брой смъртни случаи при катастрофи на милион жители. Това става ясно от данни за 2015 г., разпространени от Европейската комисия.

У нас и в северната ни съседка през миналата година на всеки 1 млн. души са се падали по 95 жертви на пътни инциденти. На трето място в черната статистика е Латвия с 94.  Средните нива за ЕС са почти двойно по-ниски – 51,5 загинали при катастрофи на милион жители.

Най-безопасни са пътищата на Малта, Швеция и Холандия.

Данните на ЕК включват и информация за 2010 г. и 2014 г.

Румънците са успели за 5 години да намалят жертвите по пътищата с 21%, спадът в България за този период е едва 12%. Спрямо предходната година и в двете страни обаче има увеличение на жертвите с по 4 на сто.

Общата тенденция за ЕС е на намаляване на загиналите по пътищата. Най-впечатляващо е в Гърция, Дания и Португалия – с над една трета.

Миналата година 26 000 души са загубили живота си по пътищата на ЕС — с 5000 по-малко спрямо 2010 г. Въпреки това на равнище ЕС няма подобрение в сравнение с 2014 г. Освен това по оценки на Комисията през 2015 г. 135 000 души са получили сериозни наранявания при пътнотранспортни произшествия в ЕС.

Голяма част от тях са били пешеходци, велосипедисти и др.

„Ако Европа иска да постигне целта си да намали наполовина пътните произшествия с фатален изход до 2020 г., трябва да се направи много повече. Приканвам страните членки да положат повече усилия по отношение на правоприлагането и провеждането на кампании. Това може и да има своята цена, но тя е нищожна в сравнение със социална цена на нараняванията и смъртните случаи в резултат от пътнотранспортни произшествия – 100 млрд. евро”, каза ресорният комисар Виолета Булц.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.