Идва ли последното "Ел Класико" за КР7

В събота вечерта една от най-великите арени на планетата "Камп ноу" пак ще е във фокуса на стотици милиони фенове. Стохилядният стадион приема най-големия дуел във футбола - "Барселона" срещу "Реал" (Мадрид). Супердербито ще мине под знака на Йохан Кройф. През миналата седмица дори делегация от Мадрид начело с президента на „балета“ Флорентино Перес пристигна в Каталуния за погребението. "Камп ноу" ще направи огромна хореография за личността, която промени съвременния футбол.

За първи път легендарният Зинедин Зидан ще седне на пейката на "Реал" срещу "Барса". Отборът му изостава с 10 точки в класирането, а предшественикът му Рафа Бенитес загуби с 0:4 на "Сантяго Бернабеу" през есента.

Ето кои са десетте най-важни въпроса преди „Ел Класико“.

Кой влиза в дербито с по-висок дух?

Безспорно това е "Барса", която няма загуба в 39 мача в Примера. Има обаче едно голямо "Но". Супертриото Меси - Неймар - Суарес бе из Южна Америка в последните дни за световни квалификации. Бразилецът дори бе освиркван от гневните фенове на 5-кратните световни шампиони.

В същото време ключовите играчи на Зизу почиваха или бяха в Европа. Уелсецът Гарет Бейл и французинът Карим Бензема дори не участваха в националните си отбори. Освен това духът на "Реал" е приповдигнат заради победата над "Севиля" в миналия кръг.

Кои ще са звездите от двете страни?

Бейл навлезе в най-добрата си форма, след като два месеца почива заради контузия. И изглежда най-сериозната заплаха за "Барса". За домакините Андрес Иниеста получи почивка от националния отбор, за да „зареди батериите“. През този сезон той успешно се справя като заместник на Шави.

Какво ще означава победата?

40-и мач без загуба на практика подпечатва титлата на "Барселона". А при такава развръзка Зидан ще се провали в най-важния си тест досега като треньор. Французинът издържа първия изпит срещу "Рома" в Шампионска лига, но той не бе особено труден. Рядко "Реал" задържа треньор, провалил се срещу "Барса". От друга страна, успех на "кралете" ще разбушува столицата за нов договор на Зизу и ще се напомпа самочувствие за Шампионска лига.

Как "Реал" може да рани "Барса"?

Мощта на Бейл и Кристиано Роналдо, както и скритото оръжие Лукас Васкес, влизащ като смяна, винаги могат да измислят нещо гениално и неотразимо. Но им трябват стабилни халфове. Именно липсата на полузащитници доведе до краха в първото дерби за сезона. Освен всичко в дефанзивен план Бензема ще трябва да се постарае в мисията Серхио Бускетс да остане изолиран.

Как "Барса" може да рани "Реал"?

Владеенето на топката се оказва ключов минус на "Реал" и съответно плюс за "Барса". Като дефанзивен халф Касемиро изглежда по-боеспособен от Тони Кроос, но пък е по-малко креативен. Лявата зона на защитата също е голям проблем за гостите и "Барса" ще я атакува.

Как ще повлияе Йохан Кройф?

Огромната мозайка с надпис "Благодарим, Йохан!" и аплодисментите в 14-ата минута ще напомнят на футболистите на "Барса" за традициите на клуба. Но тези емоции ще имат ефект и върху гостите. Дори "Реал" може да се качи на крилете на еуфорията за Кройф.

Как ще свърши новият дуел Меси - Роналдо?

Много пъти съвременните гиганти на футбола са се побеждавали. Сега Роналдо е лидер при голмайсторите с 28 попадения, а Меси изостава с 6. По средата е Луис Суарес, вкарал 26 гола. Свръхамбициозният Роналдо ще иска и да победи, и да отбележи още.

Ще гледаме ли последното „Ел Класико“ на KR7?

Всичко зависи каква оферта ще извади "Пари Сен Жермен" през лятото. През последните месеци "Реал" и Роналдо се кълнат във вечна любов. Но арабските шейхове са склонни и на неприлични предложения. "Реал" се надява да прави възможно най-скъпа селекция, преди да се е изказал Спортният арбитражен съд по спирането на трансферите. И евентуални тлъсти пари от Роналдо ще са добре дошли.

Ще бъде ли „Ел Класико“ първо и последно за Зизу като треньор?

Загубата с 0:4 през есента означаваше точно това за Рафа Бенитес. Ако Зизу също загуби тежко, никой няма да му прости. Все пак в този сезон целта на "Реал" е Шампионската лига. Ако я спечели, ще се забрави евентуална загуба на "Камп ноу".

Кой ще спечели?

Формата на "Реал" на чужд терен е лоша през целия сезон. Такава бе и при Бенитес, и при Зидан. От друга страна, Суарес, Неймар и Меси, както много важните понякога Хавиер Масчерано и Дани Алвеш, ще са уморени от пътуванията. Това отваря шанс на Гарет Бейл да се окаже най-ключовият играч в „Ел Класико“. А като цяло в ситуацията ремито изглежда като най-безопасния резултат и за двата отбора предвид развитието на сезона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят