Майски температури ни чакат през април

Графики: Tv-met

Специално за „Труд”

През април слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Валежите също са повече, като се увеличава интензивността им и понякога имат краткотраен, но проливен характер. Средно има два, три дни с гръмотевични бури, както и опасност от слани.

Топъл и слънчев месец април ни очаква тази година. Максималните температури ще бъдат от 23 до 28 градуса – стойности типични за средата и края на месец май. През почивните дни от североизток ще проникне по-хладен въздух и температурите ще се понижат с 5, 6 градуса. По-чувствително ще е понижението в Североизточна България и по Черноморието. Ще има разкъсана и променлива облачност и на места главно над планините ще превали, но без съществени количества.

Следващата седмица ще започне с редуване на слънце и облаци и условия за превалявания отново над планините. Температурите ще се повишават и към сряда максималните отново ще бъдат над 20 градуса. На 7-ми април се очаква заоблачаване и краткотрайни валежи.

През първите дни на второто десетдневие времето ще бъде променливо, с чести превалявания. Максималните температури ще бъдат от 10 до 17, 18 градуса. Динамично с превалявания ще бъде и към средата на месеца. Тогава в сутрешните часове и при ясно време има опасност от пролетни слани, като най-голяма вероятност по високите западни полета, както и на места в Североизточна България. Впоследствие ще настъпи затопляне. Слънцето често ще се показва и към края на второто десетдневие температурите отново ще са около и над 20 градуса.

През повечето дни от третото времето ще бъде топло. Повече облаци ще има около 21-ви, 22-ри, 25-ти и в края на месеца ще паднат краткотрайни валежи. Ще има и гръмотевици. Температурите през този период ще бъдат над нормата, като относително захлаждане ще има в дните с валежи.

Народна метеорология

Месецът вещае за плодородие

В народната метеорология, която е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и се предава от поколение на поколение, април е ключов месец. За него се вярва, че когато има слана и е студено, годината няма да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

Край на ските, снегът се стопява

През април в планините обикновено снежната покривка в ниските части се стопява напълно, а по-високите значително намалява по дебелина или се стопява. Все още в районите с надморска височина над 1800 метра валежите от сняг преобладават. Обикновено в по-високо разположените писти условия за ски има до към 20-ти април, а в по-студени години и до края на месеца. Характерно за снега е, че сутрин е твърд, а в следобедните часове омеква и има опасности от травми. Понякога нахлува студен арктичен въздух и превалява сняг, който бързо се стопява.

* Авторът е дежурен Синоптик В Tv-met

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини