Намаляват фалитите на фирми във Варненско

Икономиката във Варненска област се стабилизира. Изводът направиха магистрати от окръжния съд при отчет за работата си през 2015 г. Въпреки кадровия дефицит заради който 61 магистрати са гледали средно на месец по 13,45 дела, 88% от тях са приключени в 3-месечен срок, отчете председателят на ВОС Марин Маринов.

"Делата за несъстоятелност са намалели двойно за 2 г. до 50, по-малко са и облигационните процеси за вземания между търговци. Фирмите се научиха да не работят рисково, а и банките по-внимателно отпускат кредити", обобщи ръководителят на търговското отделение Мария Терзийска.

Малцина са дали на съд мобилни оператори, но в гражданското отделение са се умножили делата на граждани срещу "Енерго Про Продажби" за корекции в сметките. Магистратите са гледали 814 такива случаи при 656 през 2014 г. Ръст има на имуществените спорове, на жалбите срещу действията на съдия-изпълнители и на процесите за домашно насилие, като сред ищците има и потърпевши мъже. Повече работа са имали и съдиите в наказателното отделение. Те са произнесли 184 присъди, като най-много са били осъдените за дрога. Удвоили са се делата за крупни кражби и грабежи. За първи път миналата година рекорден брой полицаи - 18, са били привлечени под отговорност за различни деяния, като 8 от служителите на реда са осъдени, посочи ръководителят на отделението Иваничка Славкова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика