Кметът на Търново Даниел Панов участва в международна конференция за местното управление

Кметът на община Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов участва в четвъртък в престижна международна конференция заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Сред гостите на форума "Добро управление на местно ниво - предизвикателства и перспективи" бяха също генералният секретар на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа Андреас Кийфер и заместник-председателят на Европейския комитет за демокрация и управление към Съвета на Европа Пол-Анри Филипс. Организатор е Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България, в сътрудничество с Европейския комитет за демокрация и управление на Съвета на Европа. Присъстваха експерти от Норвегия, Румъния, Полша и Великобритания.

"Благодаря на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на нашите партньори от Конгреса на местните и регионални власти за ползотворното сътрудничество и ефективната работа. Това позволи България да бъде сред първите пет държави, които започнаха да прилагат Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво още през 2007 г. Удовлетворени сме и от факта, че през 2010 г. нашата страна първа получи акредитация за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво. Този инструмент е необходимата външна оценка, която получаваме. Това е чудесна възможност да съпоставим своите постижения по универсални европейски критерии. Радостно е, че все повече общини се включват в тази надпревара със самочувствието, че отговарят на високите изисквания", каза Даниел Панов по време на откриването на международната конференция.

Градоначалникът на старата столица посочи, че всеки ден управниците на 265-е български общини полагат усилия за да управляват по-добре, по-успешно и по-ефективно. "През цялата 20-годишна история на Националното сдружение на общините, нито за момент не е намалявал натискът от наша страна за създаване на по-добри условия за развитие на реална местна демокрация. Десетки са примерите за внедрени в българските общини успешни европейски практики и иновативни решения", каза още Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони