Новите патрулни кораби за ВМС ще струват 820 млн. лв.

Стягат морски учения за борба с трафика на бежанци по море

820 млн. лв. от трите милиарда лева за военни проекти, одобрени преди ден от кабинета, ще са за строеж на два патрулни кораба за ВМС. Първият от тях трябва да е готов до 2020 г., а вторият да бъде предаден година по-късно. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев във Варна, където гостува на 67-годишнината от откриването на Военноморската болница.

"Одобреният инвестиционен проект ми дава самочувствие за бъдещето на въоръжените ни сили. Очаквам той да бъде разгледан от парламента до май", поясни Ненчев. Изпълнител на корабите ще бъде избран чрез обществена поръчка, а за оборудването вече се водели предварителни преговори с държави от ЕС. Според министъра разчетите сочели, че строежът на военните съдове у нас ще излезе с 30% по-евтино. "Проектът е приоритетен, защото в момента разполагаме с 6 патрулни кораба, три от които са руски и трябва да излязат от експлоатация до 5 г.", обяви командващият ВМС контраадмирал Митко Петев.

Той и министър Ненчев бяха категорични, че засега няма опасност от наплив на мигранти по море, но се подготвя план за опазване на морската границата. В него са предвидени съвместни учения с гранична полиция по Северното и Южното крайбрежие. Първото учение ще е на 9 април в акваторията на Бургас. В него ще участват фрегатата "Дръзки", вертолет "Пантер", няколко катера на ВМС и един на Гранична полиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини