Лейди Гага: Поп чудовище

Преди дни екстравагантната сценична провокаторка Лейди Гага навърши 30 години и ги отпразнува от върха на професионалната си форма. Тя е поп принцеса от футуристична приказка на комедийния ужас. С 27 милиона продадени албума, шест награди „Грами“ и разгръщаща се актьорска кариера, Гага е модерен пазарен и културен феномен с противоречив принос към артистичната еволюция на Запада.

Истинското име на Лейди Гага е Стефани Джоан Анджелина Джерманота, тя е Манхатън-ско чедо с италиански корени, откърмено в богата хранителна среда на космополитни вкусове и търсения. От малка тя се увлича по пеенето и танците, по модата и театъра. Свири на пиано, пише, живее и диша с идеята, че един ден ще бъде сценична сензация. През 2008-а, когато е на 22 години, тя хищно си отхапва парче от глобалната слава с дебютния си албум, съвсем концептуално озаглавен - „Славата“. Ранният успех на Лейди Гага е мотивиран от желанието на младата дама да се позиционира извън познатите пространства, да комбинира разнопосочни артистични елементи в цялостен пакет, който или ще бъде пълен провал, или ще се превърне в огромен успех.

Гага е чудовище на неконвенционалния дрескод с личен стил, вкоренен в търсенето на сюрреалистична и авангардна образност. Нейните песни са огромен хит, но в един момент визуалната и презентация засенчва всичко останало. Медиите хищно поглъщат всеки нов абсурден костюм. Върхът е достигнат от официалната поява на Гага в „рокля“ от сурови пържоли.

По-скептичните наблюдатели на музикалната индустрия я определят злокачествена инкарнация на Дейвид Бауи, но без таланта и харизмата, само с хъса за изобретяване на нови и нови идентичности. Неслучайно именно тя беше избрана да се трансформира в Зиги Стардъст – една от сценичните персони на Бауи – по време на честването на легендарния артист на последното раздаване на наградите „Грами“.

Други автори описват Гага като „Мадона на халюциногенни гъби“. Лейди Гага е като огромна фабрика за рециклиране на познати елементи и колажирането им в нещо ново и изненадващо. Дори и хората с вкус за качествена музика, които здравословно игнорират нейното пеене, писане и свирене, оставяйки на тийнейджърите да следят творческата и еволюция, ще признаят таланта на Гага да комбинира стилове и влияния. Гага се вдъхновява от Бауи и Мадона, но още от „Бийтълс“, Стиви Уондър, Queen, „Пинк Флойд“, Марая Кери, „Гарбидж“, „Лед Цепелин“, Брус Спрингстийн... Един път дори каза, че животът и е бил променен от музиката на хеви метъл гигантите от Iron Maiden.

Критичният обем от музикалното наследство на Лейди Гага действително е малко над нивото на типичните поп хитове и много далече от качеството, което истински талантливите музикални артисти предложиха на масовата публика през 60-те, 70-те, 80-те и дори 90-те. През последното десетилетие обаче нивото на музиката драматично спадна и повечето нови проекти са плод на цинична и невдъхновена корпоративна калкулация. Посредствеността и повтаряемостта никога не са били толкова могъщи сили в развлекателната индустрия, а Лейди Гага е особено ценен посланик на лошия вукс и поне от нея може да се очаква, че от време на време ще клати лодката на творчески капитулиралата съвременна поп музика.

Но дори и ценителите има какво да извадят от портфолиото на палавата нюйоркчанка. Преди две години Гага се събра с великия Тони Бенет за общ проект. Двамата направиха класен тур и записаха общ джаз албум – Cheek to Cheek, който изведе потенциала на младата изпълнителка на друго ниво и накара много хора да погледнат от друг ракурс на нея. Професионалната траектория на Лейди Гага е динамична и надхвърляща тесните рамки на бързата и лесна музика. Тя е атрактивно и противоречиво поп-културно явление, което е тук, за да остане.

Ще я бъде ли като актриса?

От няколко години Лейди Гага се пробва като актриса, засега предимно в жанрови произведения. Нейният фетиш е хорър естетиката и тя пасна прекрасно на лошия вкус и стилизираните хиперболи във филми като „Мачете“ и „Град на греха 2“. За играта си в сериала „Зловеща семейна история“ Гага дори беше номинирана за „Златен глобус“. Сега и предстои участие в „Мачете убива в космоса“ - роля, която едва ли ще бъде оценена високо от критиката.

ДРУГИТЕ ЗА НЕЯ

Великолепно и вдъхновяващо бижу

Гага е прекрасна. Вдъхновяваща, великолепна, смела, провокативна. Тя е всичко онова, от което се нуждае поп музиката сега. На живо е просто наелектризираща, толкова е атрактивна. Смело експериментира със своята сексуалност, с грозното и противното, с шока. Има много Анди Уорхол в нея. Преди дни пяхме заедно в Западен Холивуд и беше страхотно.

ЕЛТЪН ДЖОН, ПЕВЕЦ И КОМПОЗИТОР

Тя не иска моята корона

Само един път съм критикувала Лейди Гага и това беше, когато тя изкопира една от моите песни. Изобщо не съм имала предвид, че тя иска да „вземе короната ми“. Нито пък е окупирала някакво мое пространство. Тя прави своето нещо, има свой собствен, крайно индивидуален стил. Смятам, че е страшно талантлива като певица и автор на текстове. Мисля, че пише страхотно. Просто един път имах проблем с нея и го заявих публично. В крайна сметка ще кажа, че твърде често медиите обичат да противопоставят жени една срещу друга. Търсят конфликта, но именно затова аз одобрявам и прегръщам други дами, които искат да се занимават с това, с което и аз се занимавам.

МАДОНА, ПЕВИЦА

Дали на хората няма да им писне от нея

В света на музиката съществуват огромни очаквания към Лейди Гага, тя е вдигнала летвата страшно високо, но дали това няма да и изиграе лоша шега. Всяко нещо, което прави тя трябва да е събитие, всички преувеличават до крайност нейните проекти. Дали пък хората няма да им писне в един момент от Лейди Гага. А може би вече са поели достатъчно от нея.

САЙМЪН КАУЪЛ, ПРОДУЦЕНТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица