БСП обяви за престъпни режимите преди комунизма (обзор)

БСП предлага законопроект, с който да бъдат обявени за престъпни авторитарните режими в периода 1923-1926 г. и 1934-1944 г. Мотивите - в тези периоди е имало целенасочено и системно унищожаване на демократичните начала, суспендиране на Търновската конституция и отнемане на имущество на евреи. Според социалистите партиите, които откажат да подкрепят този законопроект, „очевидно подкрепят фашизма“.

Соцлидерът Михаил Миков обясни, че историческото наследство трябва да се оценява обективно и затова партията му предлага огледален на приетия преди 16 години закон, с който комунизмът се обявява за престъпен.

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев обърна внимание, че в мотивите към проекта на социалистите е записано, че той третира само режимите преди Втората световна война, а комунизмът е наречен „тоталитарна практика“. От партията мандатоносител искали в училище да се изучават всички режими. Колегата му Методи Андреев пък заяви: „Явно битката за лидерския пост в БСП е на живот и смърт. Партията може да се преименува на БКП, за да се избегне раздвояването на личността.“

БСП обвини зам.-министъра на образованието Диян Стаматов в насърчаване на „политическите дейности в училище“. Преди дни той присъствал на кампания в столичното 22-ро СОУ „Запознай младите с комунизма“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини