Във ВСС ще вземат по-големи заплати от премиера (обзор)

Парламентът изравни заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с тези на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Това стана с окончателното приемане на закона за съдебната власт. Предложението дойде от Патриотичния фронт, но негов основен защитник бе шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Според изчисленията членовете на ВСС ще вземат около 6900 лева, което е повече от заплатите на президента (6138 лева) и на премиера (4338 лева).

„Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни, зле платени? Как ще искаме независимост, ако получават по-малко от другите си колеги. Утре как ще попълним състава на ВСС с качествени магистрати? Нека не се позоваваме на такова сиромахомилство. Ние лесно може да ги критикуваме. Но трябва ли да толерираме, че едни съдии искат да накажат други“, заяви Кирилов.

Трима депутати от РБ Мартин Димитров, Петър Славов и Атанас Атанасов и Методи Андреев от ГЕРБ призоваха увеличение да няма. Мотивът - няма никаква логика преди няколко месеца управляващите да искат оставката на членовете на ВСС, а сега да вдигат заплатите им.

Депутатите решиха още ВСС да взема решенията си с явно гласуване. „За“ гласуваха 94 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт. Срещу гласуваха депутатите от ДПС и БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини