България осъдена да плати 110 000 евро за „Октопод” (обзор)

Акция „Октопод” бе заснета от МВР и кадрите бяха разпространени до медиите.

България е осъдена да заплати близо 110 000 евро за акция “Октопод”. Това става ясно от решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Според него са погазени правата на Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и братята Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, както и на семействата им. Четиримата бяха арестувани през 2010 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Унизително отнасяне, нарушаване на презумпцията за невиновност и на правото на личен и семеен живот са част от нарушенията, които съдът в Страсбург установил при арестите. Според решението Пламен Стоянов и семейството му трябва да получат обезщетение от 30 хил. евро. Брат му Йордан и семейството му трябва да получат 55 000 евро. Обезщетението на Алексей Петров е близо 10 000 евро, а на Антон Петров - 15 000 евро.

Засега по делото “Октопод”, което се разби на няколко части - “Голям Октопод”, “Малък Октопод”, “Нежен Октопод”, осъдителна присъда няма. Прокуратурата пък сама оттегли обвиненията си срещу братята Дамбовци.

Това е пета присъда срещу България за акции с цветисти имена, с които се прочу Цветанов. Част от операциите бяха ръководени от бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. През ноември м. г. Европейският съд по правата на човека излезе с решение да бъдат платени 40 000 евро на варненския бизнесмен Даниел Славов-Дидо Дънката заради акция “Медузи” през 2010 г. Заради тази операция България бе осъдена да плати 40 000 евро и на друг от арестуваните - Борислав Гуцанов. Отделно има присъди за “Касоразбивачите” и за “абсолютния престъпник” Николай Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право