Ивайло Калфин: Законът за социална икономика ще даде ново самочувстие на хората с увреждания

Новият закон за социална икономика ще даде ново самочувствие на хората с увреждания и те ще се чувстват действително пълноценни, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Пловдив, където в четвъртък откри Петия Европейски форум за социално предприемачество с участието на повече от 100 предприятия от 16 държави.

"Социалната икономика е много важна. У нас тя е под 1% от БВП, но има страни, където е 2-7%. Социалните предприятия трябва да се подпомагат, защото срещат сериозни трудности в реализирането на продукцията си, защото трудно могат да бъдат конкурентни на високите технологии и вноса от други държави.

Но всички виждаме на този форум, че се правят много качествени продукти, и нямам съмнение в качеството на производството на хора с увреждания", допълни вицепремиерът Калфин. Той увери, че за целта се подготвят финансови схеми, инструменти и с помощта на европейските фондове.

Социалният министър обеща и средства по линия на ОП "Човешки ресурси", като по тази схема за хората с увреждания са отделени 55 млн.лв. "Надяваме се тези 55 млн.лв. да се утроят, както и до 3 месеца да има специален фонд в тази насока", каза още Ивайло Калфин. Той уточни, че в новия закон ще са посочени ясни критерии какво точно е социално предприятие, за да могат да бъдат насочени политиките в това направление. Самоопределящите се предприятия, които развиват социална дейност, са около 4000, а стопанска дейност извършват около 2500.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика