Пуснаха от ареста Иванка Американката срещу 7000 лв. парична гаранция

Пловдивският апелативен съд измени в четвъртък мярката за неотклонение, взета по отношение на 66-годишната Иванка Ройдова от село Браниполе, от "задържане под стража" в парична гаранция от 7000 лв. Апелативният съд намери, че доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че тя е извършила деянията, по които са й повдигнати обвинения: приготовления за отвличане на 70-годишния й брат Стойчо Ройдов, и за убийство с користна цел на 6 лица - брат й и всички петима негови наследници. За тези престъпления законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Магистратите обаче прецениха, че известната като Иванка Американката жена е с чисто съдебно минало, добри характеристични данни и няма реална опасност да се укрие или да извърши престъпление, ако бъде взета по-лека мярка. Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Очаквах този резултат, защото срещу клиентката ми няма доказателства за обвиненията, които й са повдигнати", коментира адвокатът на Иванка Ройдова Йордан Давчев. В пледоарията си пред апелативните съдии той защити Ройдова от всички обвинения и ги обяви за противоречиви и абсурдни. "Някои медии нарекоха Иванка Ройдова "Кървавата Ваня", но аз ще я нарека "Млечната Иванка", защото по това дело има един млечен казус, достоен за перото на Балзак.

Ако не беше толкова трагично, положението щеше да е много комично", заяви в съдебната зала адвокат Давчев. В подкрепа на своята теза той представи картичка от Георги Ройдов, в която пише, че Иванка е добра дъщеря и съжалява, че не е при него в Щатите, а е решила да се прибере в България. За да обори тезата на прокуратурата, че клиентката му само е харчела парите на баща си, адвокат Давчев представи документи и грамоти, с които тя е била награждава за добрата си работа в елитен хотел в Щатите и в пловдивския "Тримонциум".

Пред Апелативния съд Иванка Ройдова разказа своята версия и за какво точно е дала 3000 лв. на представилия й се като адвокат от голяма столична кантора агент под прикритие - за покриване на разноските по завеждане на дело в щата Флорида, с което да си търси правата като наследник на баща си милионер. Починалият през 2014 г. на 90-годишна възраст милионер Георги Ройдов - Жоро Чикагото бил оставил 2 завещания - според първото оставял богатството си на живеещата в САЩ своя дъщеря Анна, а според второто негов наследник се явявала болногледачката му Недялка Бързакова, известна като Нели от Перущица. Тя пък основала фирма, която въртяла завещаните пари на фондовата борса в Щатите за по-висок дивидент, но никой от Ройдови не знаел точно колко са те в момента.

Според апелативния прокурор Андрей Атанасов полицията е конфискувала документи при ареста на Иванка Ройдова, според които тя е подготвяла попечителство върху въпросните фондове. От СРС-тата пък ставало ясно, че искала да се свърже с криминални лица, за да организира покушение срещу наследниците, твърдят от държавното обвинение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право