Борисов: Казах им - терористите и криминалите ще се обединят (обзор)

„Навремето предупредих, че терористите и криминалите ще се обединят и сега Белгия е типичен пример за това. Както видяхте, атентатите там бяха извършени от местни престъпници“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с директора на Европол Роб Уейнрайт.

„Миграцията и тероризмът са два отделни проблема, които за съжаление се обединяват в публичното пространство“, обясни още министър-председателят.

Той коментира, че ако „колегите (в Брюксел - б.а.) го били послушали“ и още миналата година взели мерки срещу бежанската вълна като затягане на контрола по границите, сега в Европа „щяло да бъде добре“.

Попитан дали има индикации, че след затварянето на балканския маршрут бежанският поток от Гърция и Македония ще се насочи към България, Бойко Борисов обясни, че ситуацията се следи внимателно.

„Службите ни за сигурност имат специфичен начин на комуникация с Европол и Интерпол. На ниво министри (нашите и на съседните държави - б.а.) също има непрекъснат обмен какво е развитието. Но за всеки случай сме си маршрутирали хора в тези райони. Получаваме ежеминутни данни и ще разберем, ако има раздвижване“, каза премиерът.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт обясни, че е впечатлен от напредъка на страната ни.

„Има две области, които са особено важни за България в Евросъюза - това са борбата срещу тероризма и каналджийството“, каза Уейнрайт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика