Д-р Йордан Пелев, управител на УМБАЛ “Софиямед”: Реформата задължително трябва да се случи. Нужен е диалог

НЗОК трябва да намери ефективен механизъм за заплащане дейността на големите болници

- Д-р Пелев, вие сте управител на една от най-големите университетски болници в България. Какво е вашето мнение за реформите в сектор здравеопазване и подкрепяте ли протестните действия на личните лекари?

- Системата на здравеопазването в България спешно се нуждае от реформа, която да бъде поставена на широко обсъждане и приета от цялото общество. Затова трябва да има воля и характер както от Министерството на здравеопазването, така и от НЗОК, но и с активното участие на лекарското съсловие и пациентските организации. В момента има напрежение между участниците в системата и от това са продиктувани и протестите на личните лекари. Нужен е диалог. Подкрепям символично действията им, но в същото време не можем да оставим пациентите в болниците без медицински грижи.

- Според вас откъде идва напрежението в болничния сектор?

- Лекарите не протестират за повече пари в системата, а за правилното им разпределение. Ние като една от най-големите и търсени болници в страната сме принудени след 20-25-о число на месеца да работим в условията на липса на бюджет. Тоест да извършваме медицинска дейност, без тя да ни бъде заплатена. В същото време сме поставени под натиска на пациентите, които имат спешни и неотложни нужди от медицински грижи и са направили избор това да се случи в нашата болница. Апелирам НЗОК да направи справедлива методика за заплащане дейността на лечебните заведения и с това да се намери механизъм за заплащане на извършени медицински услуги в големите болници, които имат всички звена. Считам, че изразявам мнението на всички университетски болници. В тази връзка искам да Ви кажа, че 307 лечебни заведения за миналата година са натрупали надлимитни задължения за обслужване на болните, които не са разплатени от здравната каса. А това е реално извършена спешна дейност и трябва да се намери бързо решение за нейното заплащане. В мотивите на последното решение на Конституционния съд ясно и категорично е записано, че “държавата има грижата да осигури и по друг начин достатъчен финансов ресурс за НЗОК - субсидии, краткосрочни безлихвени заеми от държавния бюджет”.

- Част от реформата е и въвеждането на пръстов идентификатор. Ще затрудни ли той работата на лекари и персонал в болницата, която ръководите?

- Най-доброто решение е да се изработи електронна здравна карта. Но тъй като все още няма такава, единствено пръстовият идентификатор би довел до контрол в системата. Смятам, че въвеждането му по никакъв начин няма да затрудни работата в болницата ни. Но се надявам системата да може да гарантира свободен избор на пациента и този избор да не бъде затруднен. По този начин парите наистина ще следват пациента. Логично, за да има смисъл от системата, тя трябва да важи и за всички изпълнители на медицински услуги.

- Цялото съсловие е съгласно, че реформа трябва да има. Каква трябва да е според вас тя?

- Реформата задължително трябва да се случи. Но тя трябва да е в правилната посока, която ще гарантира на пациентите свободен достъп до съвременна диагностика и лечение, а те се случват в големите университетски болници. Няма как те да отговорят на това очакване, след като лекуват за своя сметка. Затова смятам, че нещата трябва да бъдат така направени, че да се гарантира контролът на изразходените средства, но и парите да следват пациентите. Така че те да бъдат спокойни, че ще получат най-качествената здравна услуга, а болниците, че ще получат парите за извършената дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве