Болничен протест в Търговище: Системата е в тотален хаос

"Пълен хаос! Тотален хаос"! Така над 100 лекари, сестри и работещи в болницата в Търговище оцениха състоянието на здравеопазването и реформите на протеста си в петък преди обед.

Те напуснаха работните си места за по-малко от час, за да бъдат чути исканията им за слагане на ред и равнопоставеност, спиране на спекулациите от отговорните фактори и минипулирането на пациентите.

"Настояваме за покачване цените на медицински услуги на база годишната инфлация от 2008г. досега. Не искаме повече пари за някого, а компенсация на скочилите цени на консумативи и материали.

Болниците са като семейство, в което влизат един и същи приходи, а разходите растат с поскъпването на всичко. Така падат заплатите на лекарите, а тези на сестрите и санитарите ги настигат", каза пред журналисти д-р Иван Славчев.

Той е в управата на болницата, но заяви, че говори като лекар. Допълни, че трябва да се спре спекулацията, че здравеопазването било безплатно, защото по регламент един пациент трябвало да доплаща, примерно за става, платно или друго, а друг не плащал нищо.

"Това не може да продължава така. Всички трябва да са при еднакви условия. При операция на апандисит, до хирурга достигат 14 лв. за заплата, 3,50 лв клас. Искам обществото да знае, че отговорността на доктора възлиза на 14 лв.

Как тогава той ще източва касата, за тези 14 лв. ли ще си заложи името", попита той.

Лекарите и здравните работници от местната болница обявиха, че подкрепят националния протест. Обсъждат и вариант вкупом да подадат оставки, както това направили колегите им в Чехия през 2008г. "Така се обърнаха към правителството си с думите: Благодарим и довиждане", каза Славчев.

Той коментира, че към дата 1 април реално не могат да приемат нито един болен по нормален път, защото има смяна на кодове и цени, а промените не били въведени в системата. Така не можело да се опише клиничната пътека, защото не я знаели, нито манипулациите, нито нищо.

Славчев уточни, че в областната болница в Търговище работят 605 човека, от които лекарите са 105.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве