Oбвиниха най-богатия банкер в света в корупция

Бразилската прокуратура обвини 77-годишния банкер Джоузеф Сафра в корупция, съобщи Ройтерс. Обвинението е във връзка с предполагаема схема за раздаване на подкупи на чиновници в замяна на укриване на данъци.

Освен бразилския милиардер от сирийски произход, обвинения са повдигнати и на петима служители на холдинга "Сафра груп" (Safra Group), посочва ТАСС . Общата сума на подкупите се оценява на 4,2 милиона долара, а обвинените са ощетили държавата с почти 500 милиона.

В официално изявление държавното обвинение посочва, че Сафра е бил наясно с план на негови подчинени в банка Banco Safra SA , датиращ от 2014 г. за отделяне на 15.3 милиона реала (4.2 милиона долара) за подкупи на федералните данъчни служители.

Доказателствата за това са записи от телефонни разговори между изпълнителния директор на банката Жоао Инасио Пуга и данъчни служители. Подслушаните разговори доказват, че Пуга е информирал Сафра за намеренията си.

Въпреки че прокурорите признават, че Сафра не е директно свързан с договарянето на плана. 

Инвестиционният холдинг на банкера Safra Group коментира, че обвиненията са "неоснователни" и че "не е имало нередности в нито една от дейностите на групата. Нито един представител на Safra Group не е предлагал каквито и да е стимули на длъжностни лица и не е получавал каквито и да е облаги".

Според сп. "Форбс" богатството на Сафра възлиза на около 18,3 милиарда долара. Обвиненията са част от по-широко разследване, известно като "Операция "Фанатиците", за компании, раздавали рушвети чрез лобисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят