Местан се похвали със среща с Давутоглу

Снимки: ДОСТ

Лютви Местан се е срещнал с турския премиер и лидер на управляващата партия АКП Ахмед Давутоглу, съобщават от пресцентъра на учредяващата се партия ДОСТ.

Срещата е била в правителствената резиденция „Чанкая“. Местан запознал Давутоглу с развитието на политическите процеси в България. Анализирал също така събитията, породили необходимостта от учредяването на ДОСТ.

След като изложил мотивите за създаването на новата партия, нейните принципи и цели. Местан подчертал специално, че важен приоритет във външнополитическата дейност на ДОСТ ще бъде развитието на България като "реална натовска и истинска европейска държава".

Местан и Давутоглу обсъдили също така кризата с бежанците. "Беше подчертана ролята на Република Турция, която задържа на територията си 2.7 милиона бежанци, и въпреки че не е формален член на Европейския съюз, се грижи за сигурността на Евросъюза", се казва още в съобщението на пресцентъра.

В края на срещата Местан предал на Давутоглу поздравите от българския премиер Бойко Борисов, който от своя страна също изпратил своите пожелания до българския си колега. Давутоглу уверил Местан и членовете на делегацията, че "за приятелска Турция отношенията с България, не само в рамките на НАТО, но и в областта на икономическите и културните взаимоотношения, са от приоритетно значение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика