Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Министър Рашидов подписа нов 5-годишен договор с Лувъра, оттам ни подкрепят за председателството на ЕС

Министър Рашидов поднесе на Жан-Люк Мартинез личен подарък – скулптурен портрет на Антони Гауди.

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез подписаха днес в Париж ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Музея Лувър.

Документът гарантира на България в следващите пет години много активно сътрудничество със световния Музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности, продължаване на българо-френската археологическа експедиция „Аполония-Понтика“ в Созопол с участието на Националния археологически институт с музей при БАН и на изтъкнати френски изследователи и обмен и обучения на специалисти от двете държави.

„Ако не бяха енергията и личният принос на министър Вежди Рашидов, едва ли щяхме да реализираме толкова успешната българска изложба „Епопея на тракийските царе“, която привлече в Лувъра милиони посетители, затова сега съм особено щастлив от новото ни петгодишно споразумение – то е основа за реализиране на нови съвместни проекти“, посочи Жан-Люк Мартинез. Той предложи следващата българска изложба в Лувъра да бъде „Епохата на българските царе от 9 до 13 век“, за да види Европа шедьоври от християнска България. В по-далечен план в Лувъра може да бъде направена експозиция от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София.

Вежди Рашидов получи днес в Париж категоричната подкрепа на Лувъра за културната програма на Българското председателство на ЕС през 2018 година. Готови сме да представим в София по време на българското председателство експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса, заяви Жан-Люк Мартинез в отговор на поканата на министър Рашидов Музеят Лувър да покаже в нашата столица своя изложба, докато по същото време Националната ни опера гостува в Гран Опера в Париж. Разговори за представяне на българската опера в Париж се водят в момента.

„Горд съм с българското наследство и с българския талант и съм щастлив от новото Споразумение с Лувъра, защото така България има големия шанс да продължи да бъде достойно представена на най-престижните места. С радост днес в Париж чух отново признанието, че „историята на Лувъра минава през България“, заяви министър Вежди Рашидов. Той подчерта амбицията на Министерството на културата да осигури показване на най-доброто от българския талант в Европа и да направим възможното най-доброто от Европа да бъде показано в България.

Министър Рашидов поднесе на Жан-Люк Мартинез личен подарък – скулптурен портрет на Антони Гауди, който е направил преди време, вдъхновен от излъчващата голяма сила смъртна маска на прочутия испански архитект, известен с новаторския си и оригинален стил. Президентът на Лувъра подари на Вежди Рашидов ценен каталог от най-новите изложби в музея.

На подписването на новото петгодишно Споразумение днес в залите на Лувъра присъстваха българският посланик в Париж Ангел Чолаков и членове на ръководството на Лувъра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.