България трябва да представи на Русия до юли варианти за използване на оборудването за АЕЦ “Белене”

Корнелия Нинова: Публикацията на Таско Ерменков за водата в София не е основание да бъде изключен от групата

ЕС започва търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия

Австралийски архиепископ е признат за виновен в прикриване на сексуални злоупотреби с деца

Мтел пуска три продукта под марката А1

Бутат незаконни постройки в Столипиново

България е №1 по ръст на вложенията в имоти Веднага след нас се нареждат Виетнам, Индонезия и Аржентина

EVN разпострани съвети за безопасност в случаи на гръмотевични бури

Демонстрират в Стара Загора автомобил на водородно гориво

Тиражираното име “Илинденска Македония” е неприемливо от гледна точка на нашия национален интерес, заяви Румен Петков

Вижте възпоменателната монета на Белия дом за срещата между Тръмп и Ким Чен Ун

Осъдиха нашенка, мамила датчанин Над 5 800 лв. ще струва на булката авантюрата с измамения чужденец

Колко дни максимално може да се работи без прекъсване

Над 55 000 дванадесетокласници се явят на втората задължителна матура утре

Неофициално: Борисов отива в Русия на 29-30 май

Министър Рашидов подписа нов 5-годишен договор с Лувъра, оттам ни подкрепят за председателството на ЕС

Министър Рашидов поднесе на Жан-Люк Мартинез личен подарък – скулптурен портрет на Антони Гауди.

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез подписаха днес в Париж ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Музея Лувър.

Документът гарантира на България в следващите пет години много активно сътрудничество със световния Музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности, продължаване на българо-френската археологическа експедиция „Аполония-Понтика“ в Созопол с участието на Националния археологически институт с музей при БАН и на изтъкнати френски изследователи и обмен и обучения на специалисти от двете държави.

„Ако не бяха енергията и личният принос на министър Вежди Рашидов, едва ли щяхме да реализираме толкова успешната българска изложба „Епопея на тракийските царе“, която привлече в Лувъра милиони посетители, затова сега съм особено щастлив от новото ни петгодишно споразумение – то е основа за реализиране на нови съвместни проекти“, посочи Жан-Люк Мартинез. Той предложи следващата българска изложба в Лувъра да бъде „Епохата на българските царе от 9 до 13 век“, за да види Европа шедьоври от християнска България. В по-далечен план в Лувъра може да бъде направена експозиция от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София.

Вежди Рашидов получи днес в Париж категоричната подкрепа на Лувъра за културната програма на Българското председателство на ЕС през 2018 година. Готови сме да представим в София по време на българското председателство експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса, заяви Жан-Люк Мартинез в отговор на поканата на министър Рашидов Музеят Лувър да покаже в нашата столица своя изложба, докато по същото време Националната ни опера гостува в Гран Опера в Париж. Разговори за представяне на българската опера в Париж се водят в момента.

„Горд съм с българското наследство и с българския талант и съм щастлив от новото Споразумение с Лувъра, защото така България има големия шанс да продължи да бъде достойно представена на най-престижните места. С радост днес в Париж чух отново признанието, че „историята на Лувъра минава през България“, заяви министър Вежди Рашидов. Той подчерта амбицията на Министерството на културата да осигури показване на най-доброто от българския талант в Европа и да направим възможното най-доброто от Европа да бъде показано в България.

Министър Рашидов поднесе на Жан-Люк Мартинез личен подарък – скулптурен портрет на Антони Гауди, който е направил преди време, вдъхновен от излъчващата голяма сила смъртна маска на прочутия испански архитект, известен с новаторския си и оригинален стил. Президентът на Лувъра подари на Вежди Рашидов ценен каталог от най-новите изложби в музея.

На подписването на новото петгодишно Споразумение днес в залите на Лувъра присъстваха българският посланик в Париж Ангел Чолаков и членове на ръководството на Лувъра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.