6 гатера затвориха в Кюстендилско и Пернишко

6 фирми за добив и преработване на дърва и дървесина в Кюстендилския регион и в Пернишко са прекратили дейността си след Нова година, казаха от регионалната агенция по горите вчера.

Причините са различни, основното обаче са новите нормативи и въведеното изискване за монтиране на устройства за видеонаблюдение и на джипиес на камионите при транспортирането и, казаха работещи в сектора.

Става въпрос предимно за обекти, които са на места без електрификация, на отдалечени места, където не могат да въведат видеокамерите - трябва да закупят агрегат, което е скъпо. Монтирането на самите устройства пък струва около 1000 лева, а не всички търговци и секачи са готови да платят за таковива устройства, коментираха хора от гилдията.

Около 240-те са дървосъхраняващите и дървопреработващите обекти и складове в областите Кюстендил и Перник. Над 50% от тях вече са въвели задължителното видеонаблюдение, каза вчера шефът на регионалната агенция инж. Здравчо Тодоров.

"Оставихме гратисен период от около месец, тъй като аргументите на голяма част от тях беше, че се бавят фирмите, които могат да монтират видеонаблюдение.След като мине Седмицата на гората отново започваме активни проверки за дейността на тези складове.

Ако нямат видеонаблюдение, ще подпишат съответните протоколи, с които временно, за срок от 3 до 6 месеца, преустановяваме дейността им, докато не ги монтират", поясни правилата инж. Тодоров.

138 гатери и цехове за дърводобив и дървопреработване се били проверени след Нова година в региона, извършени са 1168 проверки. Съставени са 75 акта на констатирани нарушеиня, извади по-нова статистика той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони