Македония поиска патент върху името си от Световната организация за интелектуална собственост

Македонският Държавен завод за индустриална собственост (Патентно ведомство) е направил заявление за регистрация на името "Македония" като географско означение в Световната организация за интелектуална собственост (World Intellectual Property Organization — WIPO), съобщи "Фокус".

При подготовката на аргументацията на искането са използвани исторически и географски документи и карти, доказващи правото на Република Македония върху употребата и прилагането на името "Македония" като географско означение, твърдят от местното патентно ведомство.

Специален екип на ведомството е подготвил заявлението. За това е наредил премиера Груевски седмица преди оставката на правителствтото, което той ръководеше и изборът на служебният министър-председател Зоран Димитриев.

Най-вероятно Македония ще използва патента в спора за името "Македония", който страната води с Гърция, който продължава 25 години и е бе станал причина за гръцкото икономическо ембарго в началото на 90-те години на миналия век.
Правата върху името ще рефлектира и върху възможността на използването на всички търговски марки, които съдържат определението "македонска".

Не е ясно дали информацията за този патент няма връзка с днешната дата първи април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл