10-те най-популярни коктейли в света

Петък е. Времето се оправи, какво по-хубаво от това в края на работния ден да се отдадем на коктейли в добра компания. Подбрали сме ви 10-те най-популярни коктейла в света, вижте кои са те и как да си ги направите.

„Блъди Мери“

В хотел The Ritz в Париж се вихрела страстната любовна връзка между писателя Ърнест Хемингуей и журналистката от „Таймс“ Мери Уелш. „Жена ми иска да спра да пия. Когато се прибера, тя усеща дъха ми и започва скандал“, оплаквал се Хемингуей на бармана на Petit Bar. Специално за целта барманът измислил коктейл, без мирис, на базата на водка и доматен сок. На следващия ден приел поздравленията на Хемингуей: „Много добре! Проклетницата Мери не усети нищо!“.

Съставки :

* 60 мл водка

* 100 мл доматен сок

* 1 ч.л. сок от лимон

* 4 капки сос Уорчестър

* 2 капки сос Табаско

* черен пипер и сол на вкус

* лед

"Мохито"

Това е традиционен кубински коктейл, който се приготвя от следните пет съставки: мента, бял ром, пудра захар (или сироп от захарна тръстика), зелен лимон и газирана вода. Комбинацията от освежаващ цитрус и дъх на мента прикрива силния опияняващ ефект на рома и прави коктейла подходящ за лятото. Приготвя се във висока чаша. По рецепта прилича на ментовия джулеп.

Съставки:

* 5 - 6 листа мента

* 1/2 - 1 лимон - сок и за украса

* сок от захарна тръстика

* 60 мл бял ром

* 100 мл газирана вода

* натрошен лед

„Куба либре“

Коктейлът е приготвен е за първи път в Хавана през 1900 година, когато американските войници смесват кубински ром и Кока-Кола и с този коктейл вдигат наздравици произнасяйки тост „За свободна Куба“ .

Съставки :

* Бял ром - 50 ml

* Кока Кола - 100 ml

* лайм /лимон/ - 1бр.

„Пиня колада“

Този коктейл е изобретение на пуерто-рикански бaрмани. С изкусителната напитка те са гощавали отдъхващите на златните плажове. Обикновено коктейлът се приготвя от кокосов ликьор, бял ром и ананасов сок. Любим и предпочитан е предимно от дамите.

Съставки :

* 30 ml бял ром

* 30 ml кокосово мляко

* 90 ml сок от ананас

„Космополитън“

Негово родно място са елитните хотели по крайбрежието на Франция. През 20-те години на миналия век знатните особи, релаксиращи по тези места, са обожавали елегантния коктейл и той е бил най-често сервираното питие по вечеринки и други шикозни мероприятия. „Космополитън“ стана особено популярен след сериала „Сексът и градът“.

Съставки :

* 50 гр. водка

* 15 гр ликьор Коантро (Cointreau)

* 1 с. л. лимонов сок

* няколко капки боровинков сок

„Текила Сънрайз“

Коктейлът е сервиран за първи път в Arizona Biltmore Hotel във Финикс, САЩ. Наречен е така заради начина, по който изглеждат различните му съставки, „преплетени“ в чашата. Гренадинът пада на дъното ѝ, създавайки красиво преливане на цветовете и навява асоциации за прелестта на изгрева.

Съставки:

* 50мл текила

* 100мл портокалов сок

* 10 мл гренадин

* Резен от портокал

* 1 черешка мараскино

„Дайкири“

Този коктейл е измислен от американския минен инженер Дженинг Кокс, но е станал популярен, благодарение герои от романите на Ърнест Хемингуей. Създаден е така: проклинайки горещото време в Куба, Кокс е опитал да смеси сок от лайм и ром, а след това е добавил кубчета лед. Оказало се, че питието е удивително вкусно.

Съставки:

* 60 мл бял ром

* 2 ч.л прясно изцеден сок от лайм

* 1 ч.л пудра захар или захарен сироп

„Маргарита“

Коктейлът е създаден през 1948-ма година. Известна дама от хайлайфа на Далас, Маргарита Саймс, организира коледно парти край басейна във вилата си в Акапулко, по време на което приготвя коктейл от Kоантро, текилаи сок от лайм. Питието има зашеметяващ успех сред гостите ѝ и скоро те го разпространяват в Тексас и Холивуд под името „Маргарита“.

Съставки:

* 77 мл текила

* 25 мл трипъл сек

* 50 мл лимонов сок

* сол

* резен лайм

„Секс на плажа“

Каква е историята на този коктейл е трудно да се каже. Една от тях гласи, че питието е „родено“ през 1987 г. по време на конкурс, проведен с цел презентиране на прасковен шнапс. Заслугата за изобретяването на сместа се приписва на барман от Флорида, който ѝ дава провокативното название, воден от предпочитаното ваканционно занимание на студентите, отдъхващи край океана.

Съставки:

* 30 мл водка

* 10 мл малинов ликьор

* 10 мл пъпешов ликьор

* 30 мл сок от ананас

„Отвертка“

Тайната на популярността на този коктейл е в неговата простота – смесват се 3 части водка и 7 части портокалов сок. „Отвертката“ се появява по време на Сухия режим в САЩ – портокаловият сок отлично е прикривал аромата на алкохола.

Съставки:

* 60 мл водка

* 120 мл портокалов сок

* 1 ч.л. сок от лимон

* лед

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл