Саудитска Арабия ще създаде най-големия инвестиционен фонд в света - 2 трилиона долара

Мохамед бин Салман Ал Сауд. Снимка: Уикипедия

Саудитска Арабия планира да увеличи капитала на държавния инвестиционен фонд до 2 трилиона долара, като по този начин го превърне в най-големия в света, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, втори в листата на престолонаследниците на кралството, в интервю за "Блумбърг".

Целта на мегафонда е да помогне на страната да се избави от нефтената зависимост.

По време на 5-часов разговор в Рияд принц Мохаммед бин Салман каза, че саудитците ще продадат дялове в компанията майка Aramco и ще трансформират петролния гигант в индустриален конгломерат. Първичното публично предлагане (IPO) може да се случи още през следващата година, като компанията в момента планира да продаде по-малко от 5%.

„IPO-то на Aramco и прехвърлянето на дяловете в PIF технически ще направи инвестициите, а не петрола основен източник на приходи към държавния бюджет“, заяви принцът. „Това, което остава, е да диверсифицираме инвестициите. Така че в рамките на 20 години ще имаме икономика или държава, която не разчита основно на петрола“.

Почти 8 десетилетия, след като е открит първият саудитски петрол, 30-годишният син на крал Салман иска да трансформира най-големия износител на суров петрол в света в икономика, подходяща за следващата епоха. Докато стратегията му приема форма, скоростта на промяна може да шокира консервативното общество, свикнало десетилетия наред на държавни субсидии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции