ВМРО иска забрана за бурки и бради

Ръководството на ВМРО-Пловдив настоява за категорична забрана на откритото носене в града под тепетата на нетрадиционни религиозни елементи като бурките. За целта общинските съветници от Патриотичния фронт ще внесат предложение в местния парламент за промяна в Наредбата за опазване на обществения ред в Община Пловдив.

"Бурките са характерни за циганските махали в Пазарджик и в Саудитска Арабия. Това е открита демонстрация на салафизъм и религиозен екстремизъм и трябва да бъде предотвратена в нейното публично проявление", декларираха на съвместна пресконференция евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на район "Южен" и лидер на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев и общинските съветници Александър Сиди - регионален координатор на ВМРО, Стефан Послийски, шеф на Областния комитет.

Те вече са провели сондажи по темата с общински съветници от другите политически сили в Пловдив и се надяват на подкрепа при гласуването на промени в Наредбата за опазване на обществения ред.

"Имаме обосновани предположения, че в циганските махали на Пазарджик, Асеновград и Пловдив работят саудитски проповедници, които радикализират местните цигани. Допреди 5 години в Пазарджик не можеше да се видят хора, облечени все едно ще се спускат в Марианската падина или ще отиват в открития космос. Няма традиция за носене на такива облекла, нито пък за бради, които могат да бъдат настъпани, нито за заканително насочения пръст към небето. Имаме подозрения, че за всичко това се плаща от саудитските емисари. Турските служби и дипломати също работят в тази посока. Това за нас е заплаха за националната сигурност на България и на ЕС. Едно от подозренията, потвърдени от австрийското разузнаване, показва, че Ахмед Муса Ахмед и неговите съучастници вероятно са свързани с трафик на бойци на Ислямска държава между Сирия и Турция и Западна Европа. Това означава, че през наша територия е бил организиран такъв канал", коментира евродепутатът Ангел Джамбазки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини