Всяко четвърто училище у нас без никакво видеонаблюдение, с 1,5 млн.лв. решават проблема

Всяко четвърто училище у нас е без абсолютно никакво видеонаблюдение, но този изключително сериозен проблем трябва да бъде решен още тази година с отпуснатите за охрана 1,5 млн.лв., обяви в петък в Пловдив вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Проблемът засяга 621 от всичките 2555 училища в страната и всяко от тях ще получи финансиране, след като подаде обоснована заявка до регионалните инспекторати по образование. Към днешна дата с монтирани камери за видеонаблюдение вътре в самите училища са 1740 школа, а камери има на дворовете на 1456 учебни заведения, допълни Меглена Кунева, която обеща още средства за охрана по линия на оперативна програма "Достъпно и сигурно училище".

Меглена Кунева допълни, че гласените промени в Закона за висшето образование целят да повишат неговото качество. "Така ще се вдигне и оценката за качеството на образование при определяне на държавната субсидия за даден университет от сегашните 14% до 25% догодина и на 60% след още 2 години", смята образователният министър. Според нея не било нормално да има по 26 специалности в някои от сега съществуващите над 50 висши училища у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование