Канабис пушили поне 65 000 гимназисти в България

Поне 65 000 гимназисти в България са пушили канабис поне веднъж, а през последния месец към тази дрога са посегнали близо 27 000, обяви във Варна Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център за наркотици. Данните бяха изнесени на форум за тенденциите в разпространението и употребата на дрога сред подрастващите.

Представителни изследвания от последните години показват, че между 370 000 и 440 000 българи от 15 до 64 г. са употребявали някакъв наркотик. Най-масово ползвана е марихуаната, следвана от амфетамините, но младите все по-често пазаруват в интернет маскирани като чайове, торове и соли синтетични заместители на канабиса.

„Рискът при тях не е пристрастяването, а острото отравяне и тежките психически разстройства“, коментира Виолета Богданова, началник на дирекция в Националния център по наркомании.

Във Варна вече са регистрирани случаи, при които младежи стават клиенти на психиатрията след употреба на друсан чай. В същото време проучване на общинската дирекция „Превенции“ сочат, че всеки трети гимназист е опитвал дрога, а само един на всеки четирима смята, че марихуаната трябва да остане забранена.

„Модерна е и употребата на стимуланти с алкохол. Комбинацията кара младежите да се чувстват безсмъртни и освен че уврежда здравето им, е опасна и за околните, ако надрусаният седне зад волана“, коментира д-р Борислав Станчев от дирекцията. Въпреки негативните тенденции у нас почти няма програми за работа с подрастващи, посегнали експериментално към дрогата. Такива се реализират единствено в София и Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право